Het Bekken van Parijs

Bekken van Parijs kaart

Jurassic Chardonnay

Het Bekken van Parijs is een komvorminge verzakking in de aardkorst, ontstaan in het tijdperk Tertiair (vanaf zo’n 66 miljoen jaar geleden) en een deel van het Kwartair (2,5 miljoen jaar geleden tot nu). Het gebied heeft Parijs ongeveer als middelpunt en wordt begrensd in het noorden door Zuidoost- Engeland en het Kanaal, in het noordoosten en oosten door de Ardennen, de Hunsrück en de Vogezen, in het zuiden het Centraal Massief en in het westen door de heuvels van Bretagne (zie kaartje). Het zakken van dit gebied bracht aan de randen gesteentelagen boven met zeer kalkrijke grond. Deze kalkrijke grond is ontstaan door het neerzinken van zeediertjes in de tijd dat dit allemaal nog ondiepe zee was en bestaat dus uit de fossiele skeletjes. Eén van de fossielen die je in deze bodem veel aantreft is een kommavormige oester, Exogyra Virgula.

Exogyra Virgula

Het tijdperk waarin deze bodem ontstaan is, met specifiek deze verhouding van kalk en klei (ook wel aangeduid als mergel, alhoewel dit een heel breed begrip is) werd door de Franse geoloog Alcide d’Orbigny aangeduid als Kimmeridgien, naar het gelijknamige dorp in Engeland. Deze bodem en dan vooral waar hij vermengd is met een Portlandian toplaag, een vergelijkbaar soort grond vernoemd naar de Isle of Portland, vind je terug in o.a. de Champagne en de Bourgogne, met name rondom Chablis. Laten dat nou net de wijngaarden zijn waar de beste Chardonnays van de wereld vandaan komen. De Chardonnay druif komt ook van oorsprong van deze grond uit de Bourgogne. Smaken verschillen natuurlijk en de vraag is hoeveel invloed enkel deze bodem heeft op de groei van de Chardonnay druif. Maar dat het verschil maakt, daar zijn de meesten het wel over eens en daar doelen de Fransen dan tegenwoordig ook op wanneer zij met trots spreken over hun terroir.

Meiser geht löss

Frank Meiser heeft geluk, zijn wijngaarden bevinden zich ook langs deze kalkrijke ‘rand’. Want hoewel er op veel plaatsen op aarde kalk in de bodem zit, komt deze dus maar op weinig plekken in de bovenste 5 meter voor. Alleen dan heeft het invloed op ora en fauna en dus ook de druivenplanten. Op de wijngaard waarop zijn Römerberg Riesling groeit is het goed te zien, die is helemaal wit en zit vol met fossiele schelpen. De Chardonnay die hij maakt groeit op een mengsel van deze kalkrijke grond met löss, een afzetting van silt gevormd door de wind.

Vond je dit leuk? Leer dit en meer met ons wijnabonnement Pandora’s Box. Het maakt niet uit welk abonnement je kiest, al onze infocards krijg je erbij!

Winkelwagen