Mijn account

Hoe lang kun je wijn bewaren na openen? | ‘The basics’

Wijn bewaren? Die fles gaat toch in één keer leeg? Nee, dat is gekkigheid, ook wij genieten meerdere dagen van een fles. Heb je een fijn glas wijn gedronken, maar moet je vroeg op morgenochtend en gaat de fles tóch niet helemaal leeg? Je kunt een geopende fles wijn prima een tijdje bewaren, geen probleem. Maar hóé lang kun je wijn precies bewaren na openen? We vertellen je graag ‘the basics’.

 

 

 

– ‘Zorg er altijd voor dat je fles wijn in de koelkast bewaart voor speciale gelegenheden, zoals een dinsdagmiddag’ –

 

Allereerst, de tip van de dag: bewaar een geopende fles wijn áltijd in de koelkast, of het nu rode, witte, rosé of mousserende wijn is! Een koude en donkere plek is een fijne omgeving voor een geopende fles.

Maar ook: sluit de fles goed af. Dat kan met de kruk of schroefdop, maar je kunt ook een vacuümpomp aanschaffen waarmee je de fles met een speciale dop kunt afsluiten. Door de wijn goed af te sluiten vertraag je het zogenaamde oxidatie proces dat begint wanneer de wijn in aanraking komt met zuurstof, waarbij chemische reacties ervoor zorgen dat de aroma’s van de wijn vervliegen en een sherry- of azijnachtige smaak ontstaat. De koelte van een koelkast remt dat proces af. Dus, wijn bewaren? Zet de fles gesloten in de koelkast. Dan ben je alvast goed bezig! 

 

 

Witte wijn bewaren

Het is niet meteen zo dat je ziek wordt van een wijn die je te lang bewaard hebt. Het is zeker wél zo dat het ten koste gaat van de smaak van de wijn. Om ultiem te genieten van jouw geopende fles wijn, volg je gewoon ons bewaaradvies:

 

Frisse witte wijnen bewaren:

Deze wijnen hebben vaak een hogere zuurgraad, waardoor deze frisse wijnen wel 4 tot 6 dagen in de koelkast te bewaren zijn na het openen ervan. Maar let wel op hoor, de frisse aroma’s van bijvoorbeeld een sauvignon blanc verdwijnen snel waardoor de smaak rap achteruit holt. Ruik dus vooral even aan de wijn, zodat je weet of de tonen van citrus, bloemen of kruiden nog steeds aanwezig zijn. Zo niet? Dan drink je enkel een iets ‘te zure’ wijn. Dat willen we niet.  

 

Volle witte wijnen bewaren:

Drink je een wijn die wat voller is van smaak en textuur? Dat zou best een chardonnay of viognier kunnen zijn. Deze wijnen oxideren wat sneller dan de bovengenoemde frisse variant, omdat deze volle wijnen vaak al ‘gerijpt’ worden met meer zuurstof, zoals bijvoorbeeld houtgelagerde wijnen. Bewaar deze volle witte wijnen daarom 3 tot 5 dagen.

 

Rode wijn bewaren

Is het een fles rode wijn? Haal deze dan een tijdje voor dat je wilt genieten van deze ‘rosso’ uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

 

Fruitige rode wijnen bewaren:

Zit er een delicate en lichte Pinot Noir of Zweigelt in de fles? Bewaar deze dan niet langer dan 2 tot 4 dagen. De aroma’s vervliegen vliegensvlug! En deze lichtere rode wijnen bevatten minder tannine, een natuurlijk conserveringsmiddel, dan de stevige rode broers. 

 

Stevige rode wijnen bewaren:

Hebben we te maken met een wat zwaardere jongen zoals een Cabernet Sauvignon of Syrah? Dan kun je de geopende fles best 3 tot 5 dagen gekoeld bewaren. Sommige rode wijnen worden zelfs wat ‘vriendelijker’ en ‘soepeler’ nadat ze even open hebben gestaan. Maar let wel op hoor, hoe langer de fles openstaat, hoe groter de kans is dat de fijne aroma’s en smaken verdwijnen. Even snuffelen en nippen aan het glas voordat je het opdrinkt!

 

 

Mousserende wijn bewaren

Bubbelssss! Eigenlijk kun je Champagnes, Prosecco, Cava en Franciacorta het beste meteen opdrinken. Omdat het erg lekker is, maar ook omdat de bubbels, het koolzuur, snel verdwijnt na openen van de fles. Dat hoor je al bij de ‘zucht’ of ‘plop’ wanneer je de fles ontkurkt! Maar wilde je toch écht maar één glaasje Champagne? Sluit de fles dan met een speciale ‘bubbelstop’, de kroonkurk krijg je niet meer in de fles. Je kunt zo de mousserende wijn 1 tot 3 dagen bewaren

 

Versterkte wijn bewaren

We begrijpen dat de fles Port of Sherry niet in één avond achterover geslagen wordt, jeetje, we moeten er niet aan denken. Versterkte wijnen zijn er om te nippen of om te serveren als aperitief of digestief. Dus een versterkte wijn bewaren is heel logisch! En door het hogere alcohol percentage en de aanwezige suikers is het ook makkelijker dan het bewaren van onversterkte stille wijnen. Je kunt de versterkte wijn wel tot één maand bewaren

 

Meer lezen over de wijnen & tips van Pandora’s Bottle? Dat kan!

 

 

Winkelwagen