Meiser “Hölle” Spätburgunder Spätlese Trocken
Een verfijnde stijl Pinot Noir voor één derde van de prijs wat het in de Bourgogne zou kosten. Vergelijk de stijl met een Gevrey-Chambertin of Chambolle-Musigny.
€15.99
Beschikbaarheid: 57 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Hoewel het in eerste instantie misschien niet zo opvalt, is het thema van deze box Pinot Noir. Spätburgunder is namelijk de Duitse naam voor Pinot Noir. Pinot Grigio, de druif van de Etesia van Chiorri uit deze box (ofwel Pinot Gris/Grauburgunder) en zelfs Pinot Blanc (Pinot Bianco/Weißburgunder) zijn mutaties van Pinot Noir. Het DNA is vrijwel hetzelfde. Enkel op het gen voor de kleur heeft een mutatie plaatsgevonden, die de schilkleur bij de Pinot Gris en de Pinot Blanc lichter gemaakt heeft.
© 2022 Weinheimer Hölle, Weingut Meiser
De Pinot Noir is een druif die zijn oorsprong kent in de Bourgogne. Het is een druif die bekend staat om zijn voorliefde een wat koeler klimaat. Het is geen gemakkelijke druif om te verbouwen, want hoewel hij het liefste niet te warm staat, heeft hij een zeer dunne schil. Als het klimaat te vochtig is, is hij daardoor erg vatbaar voor schimmel. Frank Meiser heeft zijn spätburgunder daarom aangeplant op zijn wijngaard met rode vulkaansteen, waar ook voldoende zon staat. In Rheinhessen is het niet zo warm, maar door de rode kleur van de bodem is de temperatuur plaatselijk wat hoger. Hij moet de oogst daarom zelfs iets eerder doen dan bij de druiven van zijn andere stukjes grond, waar de bodem bijvoorbeeld bestaat uit de lichter gekleurde löss of witte kalksteen.
Weinheimer Hölle (ofwel hel) is de naam van de wijnkelder waar deze spätburgunder gevinifieerd wordt. De Middeleeuwse wijnkelder doet namelijk aan als een echte spookkelder, met een in de heuvel verzonken grote houten kelderdeur. Binnen staan kleine en hele grote eiken wijnvaten langs de muur opgesteld in een lange gang waar de muur een grillige en glimmende structuur heeft door de unieke mix organismen die op het kalksteen groeien. De fermentatie en rijping vindt plaats in één van deze grote vaten. Daar komt vrijwel geen smaak meer van af, dus we beschouwen deze wijn als gemaakt zonder eiken.