Amável Costa Tawny Port
Deze tawny Port rijpt 4 jaar op eiken vaten.
€14.99
Beschikbaarheid: 105 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Als je de woorden “Britten” en “drank” in één zin hoort, roept dat vast geen visioenen van een rijke, verfijnde wijncultuur bij je op. Flarden van Absolutely Fabulous, straalbezopen tieners op Griekse stranden en grote pullen platgeslagen bier zullen misschien eerder op je netvlies verschijnen. Maar wist je dat we best veel te danken hebben aan de Britten op wijngebied?
Ze maken het dan misschien wel niet zelf (al begint dat met de klimaatverandering ook langzaam op gang te komen), maar hun niet aflatende dorst naar alcohol is eeuwenlang de drijfveer geweest achter tal van wijngebieden, waaronder Bordeaux. Wijn blijft natuurlijk een product dat niet alleen verbouwd maar ook verkocht moet worden en zolang de schepen vol met vaten wijn bleven varen, zopen de Engelsen ze wel leeg. Behalve dan dat de Fransen niet alleen best aardige wijn konden brouwen, konden ze ook aardig ruziemaken met de Engelsen. Met het sluiten van de Franse wijnkraan begin 18e eeuw, weken de Engelsen uit naar Portugal. Het was even zoeken, want de gewone Portugese rode wijnen waren voor de Engelsen een beetje te dun. Wat verder stroomopwaarts van de Douro vonden ze lekkere, iets zoete wijnen, perfect voor de Engelse sweet tooth. Het was echter een flinke tocht terug naar huis, en dat overleefde de wijn niet. Ze goten er dan maar een flinke scheut brandy bij en voilà, de eerste port die lijkt zoals op de port die we nu kennen was uitgevonden.
© Pandora's Bottle (2019) Bart looking as sharp as a 40 year old bottle of Port.
De huidige portstijlen zijn vrij divers. Een tawny bootst die vroege stijl Port die een aantal weken klotsend op een boot binnenlands en overzees gereisd heeft het meest na. Basis tawny is (meestal) een blend van verschillende wijnen (en zelfs jaargangen!). De wijn wordt tijdens de fermentatie, als het half vergiste druivensap nog flink zoet is aangesterkt met brandy. Het hoge alcoholpercentage zorgt ervoor dat de gist sterft en de suikers niet meer omgezet worden naar alcohol. Het resultaat is een fruitige, krachtige en zoete rode wijn met een alcoholgehalte van rond de 20%. Een gewone tawny zoals deze van Amável Costa wordt vervolgens minimaal 3 jaar in houten vaten gerijpt. Langzaam verdampt een beetje wijn en dit wordt niet bijgevuld, zoals bij normale wijnen. Door het contact met de lucht oxideert de port en krijgt het zijn karakteristieke bruine kleur en heerlijke smaken van noten, koffie en karamel.