Baglio di Pianetto “Ficiligno Origins” Sicilia

Heerlijk fris en mineralig mondgevoel, maar aromatisch in de neus. Fantastisch bij visgerechten.

15.99

Jaargang
2022
2022
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
15.99 14.9915.99 13.9915.99 12.99

Proefnotitie

Deze wijn komt los in het tweede en derde jaar. We hebben hem ook eens geproefd na 15 jaar en toen was hij fantastisch. Zacht fruit met een vol mondgevoel: peer, abrikoos, mirabellen, toast, nougat, kalk en lychee.

Tips

Serveertemperatuur
7 °C
Wijnspijs suggestie
Pasta vongole met rode pepers.

Technische details

Producent
Druivenras
50% Insolia, 50% Viognier
Wijn kleur
Wit
Wijn type
Droog
Herkomst
DOC Sicilia
Bodem
Mineraalrijke klei met “ficiligno” stenen
Hoogte
650 m
Techniek
De druiven worden op drie momenten geoogst, apart gevinifieerd (6 maanden sur lie) en daarna geblend om tot de perfecte balans van rijp en fris te komen. Daarna gaat de wijn nog minimaal 2 maanden op fles
Alcohol
12,5%
Restsuiker
Keurmerk
Biologisch|Vegan

Verhaal

De Ficiligno is een mengsel van Insolia en Viognier, en door de 3 verschillende rijpingen per druif dus eigenlijk 6 wijnen in 1!

© Pandora's Bottle (2019) Feestje voor het 20-jarig jubileum van Baglio di Pianetto.© Pandora’s Bottle (2019) Feestje voor het 20-jarig jubileum van Baglio di Pianetto.

Een Siciliaans Chateau. Zo begon de droom van Conte Paolo Marzotto en zijn Franse echtgenote. Baglio di Pianetto ontstond en is nog altijd een familiebedrijf. De naam Marzotto is een bekende in Italië, dezelfde Mr. Marzotto was namelijk jarenlang eigenaar van modemerken als Hugo Boss, Missoni en Valentino. Met Baglio di Pianetto was Marzotto de eerste die Franse druiven succesvol op Sicilië wist te verbouwen. Zo proef je in iedere wijn een Franse touch.

Alleen eigen druiven worden gebruikt. Ze worden met de hand geoogst en in verband met hoge temperaturen op het eiland direct op locatie verwerkt om ‘jam-achtige’ wijnen te voorkomen.

Om de druiven in een perfecte omgeving te kunnen verbouwen, maakt Baglio di Pianetto gebruik van 2 verschillende locaties op het eiland. De eerste is het op 650 m hoogte gelegen Santa Cristina Gela – Palermo, in het noorden van het eiland. Hier worden de druivenrassen voor de witte wijnen verbouwd, de Merlot en de Petit Verdot. Hoge temperaturen worden vermeden. In het zuiden (Noto – Siracusa) worden de druiven verbouwd die beter gedijen onder constante temperatuur: Nero d’Avola, Frappato, Syrah en Moscato.

Alle witte druivensoorten worden op 3 verschillende momenten geoogst, met 3 verschillende niveau’s van rijping: 20% rond 10 dagen voor de technische rijping, 70% precies ervoor en de laatste 10% 2 weken daarna, om zo veel mogelijk aroma’s in de druiven vrij te laten komen. Hiermee kan de juiste balans in de wijn gemaakt worden zonder andere druivensoorten toe te hoeven voegen.

Het gehele productieproces van Baglio di Pianetto is biologisch. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel: al het water dat gebruikt wordt komt direct uit een eigen meer waar regenwater opgevangen wordt. Daarnaast wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van zonne-energie. In plaats van industriële gist te gebruiken, gebruikt Baglio di Pianetto natuurlijke gist. Maar wat nog de meest belangrijke onderscheidende factor is, is de tijd die Baglio di Pianetto gebruikt om de wijnen te laten rijpen. Daarom is de jongste rode wijn bijvoorbeeld minimaal 3 jaar oud. Vanaf de 2016 jaargang zal Baglio di Pianetto ook officieel het biologische keurmerk voeren, dat garant staat voor een geheel biologische wijn. Niet alleen in de druif maar ook in het wijnmaken.

Winkelwagen