Baglio di Pianetto “Viafrancia” Sicilia Riserva Bianco
Rijpe, houtgelagerde wijn van de oudste Viognier stokken uit Sicilië. Top witte wijn van Baglio di Pianetto.
€24.99
Beschikbaarheid: 163 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Tips
Technische details
Verhaal
The birth of a tradition
Viognier en Sicilië is een match made in heaven. De combinatie van het grillige landschap en de hete zon geven druiven waar de smaak vanaf druipt. Het is eigenlijk een no-brainer om Frankrijks nobele warm-weer-druif aan te planten in het hete Sicilië en vandaag de dag kun je dus ook vele verschillende Siciliaanse Viognier wijnen vinden. Echter deze “traditie” is nog niet zo oud. De eerste Viognier planten werden aangeplant door, jawel, Baglio di Pianetto in 1997. Als je het ons vraagt zijn de rijpe, tropische Viogniers een verrijking van de Siciliaanse wijncultuur. De lokale witte wijn druiven zoals Insolia, Catarratto en Grillo kunnen ook fantastisch zijn, maar hebben een veel ingetogener, mineraliger karakter. Viognier geeft dus echt een toevoeging aan het smaakpalet. Meestal snak je in de hitte van het eiland naar een verfrissende wijn, maar zo gauw de zon onder de horizon verdwijnt en de dampende schalen op tafel verschijnen is het tijd voor een Viognier.
© Pandora's Bottle (2019) Baglio di Pianetto heeft een hotel met een fantastisch restaurant op het estate (in the middle of nowhere).
Beter goed gejat
De tomaat komt ook niet uit Italië en de aardappel komt niet uit Nederland. Beter gezegd, beide komen niet eens van ons continent, dus waarom zouden we moeilijk doen? Over een paar honderd jaar heeft niemand het er meer over. Trouwens, mochten de wijnboeren uit de Rhône protesteren dat Viognier eigenlijk hun druif is, dan moeten ze heel snel hun mond houden. Ze maken daar in de Rhône naast de briljante witte Condrieu ook prachtige rode wijnen zoals Hermitage en Côte-Rôtie. Daarvoor gebruiken ze hun eigen Syrah druif. Maar Syrah klinkt niet toevallig als Syracuse, de Sicilaanse stad uit de klassieke oudheid, dus eigenlijk is het eerlijk oversteken: de rode Siciliaanse druif doet het goed in de Rhône en de witte Rhône druif doet het goed op Sicilië.
In één keer raak
Viafrancia is een nieuw label van Baglio di Pianetto. Deze jaargang 2016 is de eerste. Ze gebruiken hiervoor slechts druiven uit de “Viafrancia” wijngaard op 650 meter hoogte in het noordwesten van Sicilië. De wijn is eigenlijk een blend van drie wijnen. Een klein deel van de druiven wordt iets eerder geplukt voor wat frisheid en een deel wordt enkele weken later dan de “hoofdoogst” geplukt voor de typische gedroogde abrikozensmaak. Alle drie deze wijnen worden apart gevinifieerd, 12 maanden sur lie op nieuwe eikenvaten gerijpt, waarna de uiteindelijke blend gemaakt wordt die nog even op fles moet rusten.