Baglio di Pianetto “Viafrancia” Sicilia Riserva Rosso
Ultieme Siciliaanse Riserva met veel cederhout smaak. Lijkt op Château Musar.
€26.99
Beschikbaarheid: 25 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Tips
Technische details
Verhaal
Als er één regio is de wereld die zich een autoriteit in wijn mag noemen is het Bordeaux. Het is al sinds jaar en dag the wine to drink, als je er een beetje verstand van hebt. Inmiddels is het trendy om af te geven op Bordeaux (“al die dichtgetikte Franse snobs met hun dure, moeilijke wijn”), maar laten we niet vergeten wat deze regio voor de wijnwereld betekend heeft. Eén direct gevolg van de historische populariteit van Bordeaux is de sloot namaak-Bordeaux die jaarlijks geproduceerd wordt. Dat klinkt misschien een beetje oneerbiedig, maar de befaamde Bordeaux druiven hebben zich als geen ander over alle uithoeken van de wereld verspreid.
© Pandora’s Bottle (2019) Viafrancia
De rode Bordeaux-blend bestaat uit voornamelijk Merlot en Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc, Petit Verdot of Malbec noemen ze vaak niet eens, zoals de 3% Petit Verdot in deze Siciliaanse versie van Baglio di Pianetto. In de Bordeaux is de verhouding tussen de ‘grote’ twee erg locatie-bepaald en daarom staan de druivensoorten sowieso zelden vermeld op het label. Op de gravelbodems in de Médoc doet de Cab. Sauv. het bijvoorbeeld beter, en in St.-Emillion zijn ze gek op Merlot en dat dien je gewoon uit je hoofd te weten, joh.
Wijnboeren van over de wereld willen graag een graantje meepikken van de Bordeaux-roem en dat is in een aantal gebieden best aardig gelukt. Tot ontsteltenis van de Bordolezen, Google maar eens op “Judgement of Paris”. Of neem Bolgheri in Toscane, nep-Bordeaux die zo cult is geworden dat ze haar eigen appellatie verdiend heeft. De betere Bolgheri flessen gaan met gemak voor €200 over de toonbank. Zelfs uit Libanon komt fantastische “Bordeaux”. Het blind herkennen van Bordeaux-blends is een ware sport, maar met een beetje theoretische kennis kun je aardig in de buurt komen. Dit klinkt voor de meeste consumenten als een nutteloze en masochistische bezigheid, maar stiekem is het heel leuk om wijn blind te proeven. Het dwingt je om 100% op de wijn te focussen, zodat je er ook meer van geniet. Voor de echte fanaten zijn er zelfs blindproefcompetities. Enkele Bordeaux-proeftips (want ik kan er een kleine encyclopedie mee vullen): proef je een hoog zuurgehalte en stevige tannines, puzzel dan verder op een land van herkomst uit de Oude Wereld. Zoals deze, een geoefend proever herkent het Italiaanse erin. En qua aroma’s, proef je meer cederhout, puntenslijpsel, groene paprika en zwarte bes, dan heb je Cabernet Sauvignon te pakken. Proef je meer aardbei, rijpe pruimen of chocola, dan zit er meer Merlot in. En proef je zeker weten Cab. Sauv. maar met een sausje van eucalyptus? Bingo, het is een Cabernet uit Coonawarra, Australië.