Baglio di Pianetto “Viafrancia” Sicilia Riserva Rosso

Ultieme Siciliaanse Riserva met veel cederhout smaak. Lijkt op Château Musar.

26.99

Jaargang
2017

Beschikbaarheid: 25 op voorraad

2017
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
26.99 24.9926.99 23.9926.99 21.99

Proefnotitie

Rode Riserva met veel cederhout smaak. Het fruit is donker: bramen en bosbes. Verder piment, naaldbos, musk en een zacht toffee-achtig mondgevoel.

Tips

Serveertemperatuur
18 °C
Wijnspijs suggestie
Tagliata al tartufo (gesneden biefstuk met truffel).

Technische details

Producent
Druivenras
67% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 3% Petit Verdot
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DOC Sicilia Riserva
Bodem
Mineraalrijke klei met ficiligno stenen
Hoogte
650 m
Techniek
9 maanden lagering op inox, daarna 14 maanden op barrique, en weer 6 maanden inox
Alcohol
14,5%
Restsuiker
Keurmerk
Biologisch|Vegan

Verhaal

Als er één regio is de wereld die zich een autoriteit in wijn mag noemen is het Bordeaux. Het is al sinds jaar en dag the wine to drink, als je er een beetje verstand van hebt. Inmiddels is het trendy om af te geven op Bordeaux (“al die dichtgetikte Franse snobs met hun dure, moeilijke wijn”), maar laten we niet vergeten wat deze regio voor de wijnwereld betekend heeft. Eén direct gevolg van de historische populariteit van Bordeaux is de sloot namaak-Bordeaux die jaarlijks geproduceerd wordt. Dat klinkt misschien een beetje oneerbiedig, maar de befaamde Bordeaux druiven hebben zich als geen ander over alle uithoeken van de wereld verspreid.

© Pandora's Bottle (2019) Viafrancia© Pandora’s Bottle (2019) Viafrancia

De rode Bordeaux-blend bestaat uit voornamelijk Merlot en Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc, Petit Verdot of Malbec noemen ze vaak niet eens, zoals de 3% Petit Verdot in deze Siciliaanse versie van Baglio di Pianetto. In de Bordeaux is de verhouding tussen de ‘grote’ twee erg locatie-bepaald en daarom staan de druivensoorten sowieso zelden vermeld op het label. Op de gravelbodems in de Médoc doet de Cab. Sauv. het bijvoorbeeld beter, en in St.-Emillion zijn ze gek op Merlot en dat dien je gewoon uit je hoofd te weten, joh.

Wijnboeren van over de wereld willen graag een graantje meepikken van de Bordeaux-roem en dat is in een aantal gebieden best aardig gelukt. Tot ontsteltenis van de Bordolezen, Google maar eens op “Judgement of Paris”. Of neem Bolgheri in Toscane, nep-Bordeaux die zo cult is geworden dat ze haar eigen appellatie verdiend heeft. De betere Bolgheri flessen gaan met gemak voor €200 over de toonbank. Zelfs uit Libanon komt fantastische “Bordeaux”. Het blind herkennen van Bordeaux-blends is een ware sport, maar met een beetje theoretische kennis kun je aardig in de buurt komen. Dit klinkt voor de meeste consumenten als een nutteloze en masochistische bezigheid, maar stiekem is het heel leuk om wijn blind te proeven. Het dwingt je om 100% op de wijn te focussen, zodat je er ook meer van geniet. Voor de echte fanaten zijn er zelfs blindproefcompetities. Enkele Bordeaux-proeftips (want ik kan er een kleine encyclopedie mee vullen): proef je een hoog zuurgehalte en stevige tannines, puzzel dan verder op een land van herkomst uit de Oude Wereld. Zoals deze, een geoefend proever herkent het Italiaanse erin. En qua aroma’s, proef je meer cederhout, puntenslijpsel, groene paprika en zwarte bes, dan heb je Cabernet Sauvignon te pakken. Proef je meer aardbei, rijpe pruimen of chocola, dan zit er meer Merlot in. En proef je zeker weten Cab. Sauv. maar met een sausje van eucalyptus? Bingo, het is een Cabernet uit Coonawarra, Australië.

Winkelwagen