Bodegas Mateos Rioja “Insolente” Graciano

Geconcentreerde, donkere Graciano uit de Rioja.

13.99

Jaargang
2021

Beschikbaarheid: 81 op voorraad

2021
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
13.99 12.9913.99 11.9913.99 10.99

Proefnotitie

Aardse Rioja. Smaken van vlierbessen, bramen, drop, rode biet, jeneverbes, lavendel en kaneel.

Tips

Serveertemperatuur
11 °C
Wijnspijs suggestie
Borsjt (rode bietenmaaltijdsoep)

Technische details

Producent
Druivenras
100% Graciano
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DOC Rioja
Bodem
Kalkrijke klei met kiezels
Hoogte
375 - 650 m
Techniek
5 maanden op Franse barriques
Alcohol
14,5%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Had je wel eens gehoord van de Graciano druif? Dit is een typisch voorbeeld van de huidige trend. Uniek, lokaal, oorspronkelijk… het zijn allemaal termen die je nu om de oren vliegen en dat is ook tot de wereld van wijn doorgedrongen. Geen massawijn meer, je mag proeven dat het een natuurproduct is waar een stevig stempel op gezet is door de plek en de gebruikte druif. Er is “INSOLENTE” veel meer aandacht voor druiven die al een lange geschiedenis hebben in een bepaalde regio. Graciano wordt van oudsher in de Rioja verbouwd en dan specifiek Rioja Baja, het zuidelijkste gedeelte. De opbrengst is laag en het is een druif die laat rijp wordt en daarbij het liefst constante warme temperatuur heeft. Je vindt nog hier en daar een plukje in de Languedoc onder de naam Morrastel, en een verdwaald stekje in experimenteel Australië. Het geeft een hele pure, zwartfruitige smaak met frisse houtige tonen zoals munt en zoethout. Het is inktachtig om te zien en zijdezacht op de tong. Graciano wordt voornamelijk gebruikt om de alomaanwezige Tempranillo een beetje extra power te geven. Nu er meer aandacht is voor dit soort bijzondere rassen zijn er steeds meer wijnboeren die de druif 100% in een wijn gebruiken. Dat noem je dan een monocépage in het Frans. Maar wist je dat bijna alle wijn eigenlijk een blend is?

Zodra een druif geoogst is en bij het wijnhuis aankomt worden de druiven gekneusd en in vaten gegooid (ik versimpel het hier even). Now is when the magic happens en het druivensap wordt door gistcellen omgetoverd tot wijn. Nu zijn er nog allerlei handelingen die de boer uitvoert met die vaten, zoals bijvoorbeeld overpompen voor nóg meer smaak, filtreren om te zorgen dat er geen prut in jouw glas drijft of in eikenhouten vaten overgieten voor de lekkere houtsmaken. Maar als de wijn dan écht klaar is wordt -ie niet direct uit al die vaten in flessen getapt. Dan zou er veel te veel verschil zitten tussen de verschillende afvullingen. De wijn wordt daarom eerst bij elkaar geblend in enorme blendingvaten om te zorgen dat álle wijn van die druif en stijl hetzelfde is. Pas daarna gaat het op fles. Het wil nog wel eens voorkomen dat er kleine verschillen zijn omdat de wijn een stuk efficiënter opgeslagen staat in zo’n blendingvat. Dan wordt de eerste lading gevuld in bijvoorbeeld april, en de volgende in juni zodra de eerste lichting op is. Het oudert op fles wel anders dan in een vat, waardoor er toch een subtiel verschil kan zijn bij iedere volgende lichting.

Winkelwagen