Bodegas Nekeas “Cuvée Allier” Navarra Chardonnay
Goudgele bergwijn, gerijpt op chique eiken uit Allier.
€14.99
Beschikbaarheid: 39 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Tips
Technische details
Verhaal
Allez les Bleus!
Deze wijn is Spaans, maar toch ook wel erg Frans. Niet omdat de Chardonnay druif Frans is. Of omdat Valdizarbe, de meest Noordelijke wijn vallei van Navarra, slechts een uurtje rijden is vanaf de Franse grens (over de Pyreneeën). Nee, omdat het hier een “Cuvée” betreft. Wel te weten, Cuvée Allier. “Cuvée” betekent natuurlijk gewoon “rete interessante wijn” in het Frans, maar alleen de echte wiseguy wijnfanaat weet waarschijnlijk wat “Allier” betekent.
Allier les Blancs!
Het betreft hier de herkomst van het eikenhout. Niet elke eik is geschikt om wijnvaten van te maken. Sommige rassen geven te poreus hout dat lekkende vaten oplevert. Zelfs als je één van de superieure eikenrassen te pakken hebt, dan is nóg niet elke boom even goed. De boom die je nu in gedachten hebt, een mooie oude wijde boom in een open vlakte is ook niet het meest geschikt. Het beste zijn de eeuwenoude bomen die in een bos dicht op elkaar groeien met lange stammen. En de beroemdste herkomst van dit soort eiken is Allier in Midden-Frankrijk. Geen zorgen, Frankrijk heeft voor Europese standaarden veel bos en dat is alleen maar meer geworden de afgelopen decennia.
Oaked Chardonnay
Een Chardonnay op eiken kan echt letterlijk overal vandaan komen. Het is een bekende stijl in Zuid-Afrika, de V.S., Argentinië, Chili, Australië en noem maar op. Deze Spaanse fles komt dus redelijk dicht bij de bron vandaan. Valdizarbe heeft klimaatinvloeden van de bergen en de Atlantische oceaan. En de eikenvaten in de kelders van Nekeas komen dus spreekwoordelijk van Chanel of Yves Saint Laurent. Het eiken is duidelijk te proeven (bijvoorbeeld als kokos, tabak of roomboter) maar misschien is het goed om te weten dat de sjiekste wijnvaten juist minder smaak afgeven dan gemiddeld. De hoge dichtheid en gladheid van het eiken geeft op microniveau minder oppervlak en tevens een zo goed mogelijke beperking van contact met lucht. Ook worden deze vaten lang gedroogd in de natuur, wat de meest aanwezige vanille-achtige tonen afzwakt.