Bollato di Guarini Puglia Negroamaro Primitivo
Volle wijn met een zongerijpte smaak.
€13.99
Beschikbaarheid: 37 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Vloeibare zonnestralen
Is er iets beters om je aan op te warmen tijdens de koude wintermaanden dan een zongestoofde rode wijn uit het zuiden van Italië? En waar kun je, vanachter je met ijskristallen beslagen ramen, beter bij wegdromen dan bij de prachtige kustlijn van Puglia? Zongebleekte steegjes met kaartende oude mannen, die onder genot van la mamma’s pasta een magnumfles tafelwijn drinken. Hun vrouwen, roddelend in de portieken, in met meel bestofte schorten en jurken. Hier is het Italië zoals uit een Hollywoodfilm.
© Pandora's Bottle (2019) Old school lineup.
Puglia staat bekend om zijn enorme productie van de twee hoofdingrediënten van het Mediterraanse dieet. Zeker de helft van de Italiaanse olijfolie komt uit Puglia en gemiddeld produceren ze er 7 miljoen hectoliter wijn per jaar. Tot zo’n beetje het einde van de vorige eeuw kwam de meeste van die wijn niet eens in de buurt van een fles. Het grootste gedeelte werd gebruikt voor destillaten en vermouth. Daarnaast “werd” ook heel veel verscheept in ongemerkte vrachtwagens naar de chiquere, maar koelere wijngaarden in het noorden van Italië om daar het volume op te krikken en zelfs naar het zuiden van Frankrijk om wat meer kleur en smaak te geven. Iets wat ze daar nog altijd glashard zullen ontkennen, maar wat iedere local je kan vertellen.
De populariteit van de zonnige wijnen uit de Nieuwe Wereld (zoals Zinfandel uit de U.S.A. en Syrah uit Zuid-Afrika) heeft echter een nieuwe waardering voor de volle, zware wijnen uit zuidelijke Europese contreien met zich meegebracht. De afgelopen jaren wordt er in Puglia dan ook hard gewerkt om de kwaliteit sterk te verbeteren en het juk van de over-alcoholische wijnen van zich af te werpen. In combinatie met hun trots voor het vaderland levert dat heerlijke, maar nog steeds heel betaalbare, wijnen op van bijzondere Zuid-Italiaanse druiven zoals deze blend van 70% Negroamaro (voor de jammy rode fruitsmaken) en 30% Primitivo (voor de ruggengraat, donker fruit en wat extra fruitzuur). Het blijkt grappig genoeg juist de Primitivo te zijn die verantwoordelijk is voor deze Pugliaanse wederopstanding, want het boegbeeld van de Nieuwe Wereld wijn, de Californische Zinfandel, is na uitgebreid DNA onderzoek gewoon Primitivo gebleken.