Bonazzi Valpolicella Classico Superiore Ripasso
Tweede trek van de Amarone wijn. Vol van smaak met tonen van gedroogd fruit, chocolade, tabak.
€17.99
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
The 4 stages of wine snobbery
Zomaar wat krantenkoppen: “Wijnsnobs, hoe druk moet je je erom maken?”, “Repliek aan wijnsnobs”, “De hellecirkel van wijnsnobs die elkaar toekwaken […]“. Afgeven op wijnexperts is extreem populair. Flauw wel, want het is natuurlijk gewoon een hobby, en naar mijn bescheiden mening niet eentje die een aflevering Man Bijt Hond verdient. Bovendien is het lacherig doen om het Nerd-archetype zó jaren ’90.
© Pandora’s Bottle (2016) De druiven uit 2020 worden met de hand geplukt en in kleine kratjes gedaan.
Revenge of the winenerds
Expertise komt eigenlijk gewoon altijd van pas. Is iets niet jouw expertise? Dat geeft niet, je kunt niet alles weten. Het is wel zo handig als je favoriete wijnhandelaar geen onzin verkoopt. Het is alleen nog niet mogelijk, dank de goden, om iemands gedachten te lezen. Een beetje kunnen communiceren over wijn is dus wel nodig. Het voorkomt gruwelijke misverstanden. Zoals een mierzoete wijn bij die salade met drie uitgeknepen citroenen als dressing, een port bij je gazpacho, of die Valpolicella Ripasso Superiore Classico die zo waanzinnig lekker was op vakantie. Vol, smeuïg, romig, lekker bekende chique naam, die je eenmaal thuis bent gaan zoeken en dan open je een fles friszure slappe hap.
Oei
Oké, waar ging het mis? Valpolicella is een regio in Italië binnen de provincie Veneto. In die regio hebben ze meerdere soorten rode wijnen, elk met een andere bereidingswijze. Had je dus alleen de naam Valpolicella onthouden, en dat was potver al lastig genoeg, dan ben je er nog lang niet. Sterker nog, staat er alléén Valpolicella op het label, dan ben je helemaal nergens. Dat is gewoon frisse rode wijn, lekker voor bij de Italiaanse lunch. Het woord wat je hier had moeten onthouden is Ripasso. Maar wat is Ripasso eigenlijk? Daarvoor moet je eerst weten wat Amarone is. Amarone is één van de drie bekendste rode wijnen van Italië. Het wordt gemaakt van druiven die vóór de gisting drie maanden lang drogen en de wijn moet ook nog eens minimaal 2 jaar op eikenhouten vaten rijpen. Klinkt duur, is het ook. Als het druivensap wijn is geworden wordt het van de gedroogde druivenpulp gescheiden. De wijn gaat door naar de eikenhouten vaten, maar die overgebleven druivenpulp is natuurlijk praktisch goud waard. Als je gewóne rode Valpolicella wijn daarbij kiept en dat geheel nog eens laat gisten voor een dag of drie, dan heb je een tweede trek van Amarone: Ripasso. Deze Ripasso gaat ook nog eens minimaal een jaar de eiken vaten in. Als je dus geen trek hebt in een friszure Valpolicella, en ook niet in een lege portemonnee, bestel dan een Valpolicella Ripasso.