Borgo Savaian “Aransat” Orange Wine Unfiltered
Ongefilterde orange wijn, ziet er uit als troebele appelsap, elke slok een nieuwe sensatie.
€21.99
Beschikbaarheid: Uitverkocht
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Ik weet het, ik schrijf ook melige stukjes, maar daar is nu geen tijd voor, want er is heel wat technische informatie om doorheen te worstelen. Te beginnen met: wat, in naam van de Koning (lang leve de Koning!), is oranje wijn? Simpel antwoord: het is wijn en hij is oranje. Moeilijk antwoord: het is rode wijn gemaakt van witte druiven. Expert level antwoord: als je bij het maken van witte wijn niet alleen het druivensap laat gisten, maar ook de druivenschillen en pitten mee laat gisten, dan krijgt de wijn extra tannine, smaak en kleur, hetgeen resulteert in een vleziger, zwaarder mondgevoel, een surplus aan hartige of brood-achtige aroma’s en een Koninklijke kleur. In deze box een oranje wijn uit het hart van de Orange Wine cult: Friuli.
© Pandora's Bottle (2023) Bart samen met wijnmaker Stefano op de wijngaard van Borgo Savaian in Cormons.
Unfiltered
Dat is Frans voor “ongefilterd”. In plaats van precies uitleggen wat dit betekent kan ik misschien beter uitleggen wat het betekent om wijn wél te filteren, zoals Stefano dat doet met al zijn andere wijnen. Laten we beginnen met klaren, want alhoewel klaren officieel geen filteren is, is het toch lastig om de klus zonder klaren te klaren, en deze wijn is trouwens ook “Unfined”. Klaren kan met dierlijke producten zoals eiwit, maar Stefano gebruikt bentoniet klei. Eiwitten in de wijn binden zich aan de klei en dalen neer. Zo kunnen ze niet later klonters in je wijnfles geven. Te veel klaren riskeert wel dat de wijn ook smaak verliest. Filtreren gebeurt door een filter met gaatjes. De belangrijkste reden is om micro-organismen als gist en bacteriën uit de wijn te halen. Je kunt filters krijgen tussen de 0.25 en 10 micron. Grofweg heb je 2 micron nodig om gist te filteren en 0.5 micron om bacteriën te filteren. Stefano gebruikt 1 micron filters. Hij maakt ook een Aransat mét deze stappen, maar volgens Pandora’s Bottle is de “Unfiltered” versie veel lekkerder.
Bij ons is de klant de Koning
Wil je je als klant Koning voelen, dan kun je deze oranje wijn natuurlijk niet in het schap laten staan. Wat is er zo speciaal aan specifiek deze oranje wijn dan? Hij balanceert heel kunstig precies op het randje van artistiek en down to earth. De meeste orange wines storten keihard van die rand af, gebruiken geen sulfiet en nemen het minder nauw met hygiëne want “de natuur leeft, laat de natuur haar werk doen!”. Helaas groeit die wijnfles niet zo kant en klaar in de natuur en wil de natuur vooral heel graag die wijn bederven. Als je de microbiologie er niet uit filtert en ook geen sulfiet gebruikt weet je eigenlijk gegarandeerd dat dit gebeurt en dat is zo zonde, want proef hoe lekker deze wijn is!