Cantina Cormòns Friuli Malvasia
Geurige witte wijn van de Malvasia Istriana druif.
€11.99
Uitverkocht
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
400 hectaren?!
In de regio Friuli Venezia Giulia, vlakbij de Sloveens grens, bundelen 150 wijnmakers hun krachten onder de naam Cantina Produttori Cormòns. De Cantina houdt toezicht op het werk van iedere boer door ze een Code of Rules en Countryside Notebook toe te reiken. Deze regels moeten door iedere boer opgevolgd worden. In de regels staat onder andere beschreven op welk moment er gesnoeid moet worden en hoe de druiven precies verbouwd en gekweekt moeten worden. Iedere boer rapporteert zijn handelingen aan de Cantina, zodat er voor een sterke eenheid gezorgd kan worden met aanwijzingen vanuit het management. Op het land bevinden zich 8 weerstations om de verschillende microklimaten te kunnen meten en zo nodig de wijnboeren aan te sturen vanuit het hoofdbureau, waar al deze gegevens in kaart gebracht worden.
Kroatische invloeden
Op het land van Cantina Produttori Cormòns worden maar liefst 22 verschillende druivensoorten verbouwd. Die druiven zorgen tezamen voor een aanbod van wel 55 verschillende wijnen en sterke dranken. Slechts 9,84 ha is beplant met Malvasia. De druiven waarmee deze Malvasia Friuli Isonzo gemaakt zijn, worden verbouwd in de DOC Isonzo. Deze Denominazione dankt haar naam aan de Isonzo rivier, die met vaart uit de kalksteenrijke Julische Alpen (Slovenië) richting Italië stroomt. Aan de kalkrijke oevers van deze koude rivier worden al duizenden jaren wijnen verbouwd. De gemiddelde temperatuur van april tot oktober is er laag, namelijk rond de 13oC, wat de streek met name gunstig maakt voor het verbouwen van witte druiven. Malvasia is eigenlijk een verzamelnaam voor zo’n 20 verschillende druivensoorten. De Malvasia Istriana, waar deze wijn van gemaakt is, heeft een lange geschiedenis. De oorsprong is waarschijnlijk de stad Monemvasia (verbasterd tot Malvasia) in de Peloponnesos, Griekenland. Populair werd hij pas in de Middeleeuwen, toen hij na de overwinning op het gebied door Venetië werd verspreid door Venetiaanse handelaren over het Mediterraanse gebied. En dan met name in Istria, Kroatië, waar de eerste vermelding van deze druif dateert uit de 14e eeuw.