Cantina Cormòns Friuli Traminer

Bloemige gewürztraminer uit Friuli.

13.99

Jaargang
2021

Beschikbaarheid: 8 op voorraad

2021
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
13.99 12.9913.99 11.9913.99 10.99

Proefnotitie

Traminer smaakt eigenlijk altijd naar lychee en rozen. Deze is vrij droog met een licht druivenpit bittertje en hints van pinda, olijfolie en perzik.

Tips

Serveertemperatuur
9 °C
Wijnspijs suggestie
Kibbeling met Ravigotte saus

Technische details

Producent
Druivenras
100% Gewürztraminer
Wijn kleur
Wit
Wijn type
Droog
Herkomst
DOC Friuli
Bodem
Rode klei met kalkrijke kiezelsteen
Hoogte
80 m
Techniek
6 - 7 maanden rijping sur lie en rijping op inox
Alcohol
13%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Ah, Gewürztraminer. Je kunt veel zeggen van de Duitsers, maar een lieflijke taal spreken ze niet. Als je niks wist van wijn had deze naam ook naar een militaire operatie kunnen verwijzen, of een worst. De smaak is gelukkig wel lieflijk te noemen. Waar je hem ook aanplant, hij geeft sterk aromatische wijnen. Geuren van rozen, lychee, rijpe ananas, kaneel of honing kun je er zomaar in tegenkomen. Dat klinkt trouwens allemaal heel zoet, maar dat moet je bij wijn echt even uit je hoofd zetten. Wijn kan ruiken naar citroen en zoet smaken, of ruiken naar honing en strakzuur zijn. Als je echt wil weten of er een beetje suiker in zit, moet je de wijn proeven met je neus dichtgeknepen. Als je hersens je niet meer in de wegzitten met “Dit is een lychee! Die is zoet!” proef je een stuk eerlijker, want dit is geen lychee, dit is een wijn uit Noord-Italië en hij is niet zoet.

© Cantina Cormòns (2020) De oogst gebeurt 's ochtends vroeg als het nog niet te warm is.

© Cantina Cormòns (2020) De oogst gebeurt 's ochtends vroeg als het nog niet te warm is.

Nu komt deze uit Friuli, op kruipafstand van de Sloveense grens, maar oorspronkelijk komt deze druif uit Traminer in Zuid-Tirol. Daar was het eerst de veel subtielere, niet-aromatische druif Savagnin Blanc. Die is op een dag gemuteerd, een beetje roze verschoten van kleur en ineens heel aromatisch geworden. Vandaar dat ze er in dit Duitstalige stukje Italië “Gewürz” hebben geplakt voor “die ene druif uit Traminer”. In het Frans heb je daar de term “musqué” voor. Dat heb je vast nog nooit gezien, dat had ik niet eens na 15 jaar wijnhandelaar spelen, maar dat geven ze dus aan (vaak spontane) mutaties van druivenrassen die veel aromatischer zijn dan de oorspronkelijke druif. Dat is ontzettend zeldzaam. Het moet toevallig maar opgepikt worden door een wijnboer en daarna door de wijnliefhebber. Zo is er zelfs een Chardonnay musqué (die ook de bloemige richting op gaat) en Sauvignon Blanc musqué (die schijnbaar, daar het al een aromatische druif was, een soort Sauvignon Blanc on steroids is). Grappig detail: de Savagnin Blanc is één van de ‘ouders’ van de Sauvignon Blanc. Blijkbaar zit daar genetisch iets heel dicht aan de oppervlakte wat graag aromatisch wil worden. Op zich een nuttige eigenschap voor een druif, want die is natuurlijk bezig geweest met optimaal evolueren voor de voortplanting en dus opgegeten en uitgepoept te worden door vogels, herten en zwijntjes, en niet om lekkere wijn te worden. Wij kunnen er wel fijn van meeprofiteren. Hoe drink je zo’n geurige wijn? Eigenlijk altijd het liefst met eten. Aziatische gerechten waar je ook jasmijnthee of IPA bier bij zou uitkiezen? Kies eens voor deze druif. Of een lekker vette hap zoals kibbeling met een kruidig sausje is er ook heerlijk bij.

Winkelwagen