Cantrina “Nepomuceno” Benaco Bresciano Rosso

Zwaar en elegant, kan het tegelijk? Jazeker!

32.99

Jaargang
2017

Uitverkocht

2017
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
32.99 30.9932.99 28.9932.99 26.99

Proefnotitie

Mooie gebalanceerde bewaarwijn met smaken van o.a. gedroogde pruim, bosbes, bosvruchtenjam, balsamico, kaneel, kruidnagel en Cognac.

Tips

Serveertemperatuur
16 °C
Wijnspijs suggestie
Braziliaanse picanha steak met rijst en bonen, zie recept

Technische details

Producent
Druivenras
70% Merlot, 15% Marzemino, 15% Rebo
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
IGT Benaco Bresciano
Bodem
Klei
Hoogte
180 m
Techniek
3 jaar op Frans & Slavonisch eiken
Alcohol
15%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Het was even graven naar de oorsprong achter de naam van deze wijn, maar er blijkt in het immer katholieke Italië op het landgoed van Cantrina een kerkje te staan met de heilige St. Jan van Nepomuk geschilderd op een muur. Deze beschermheilige is een goeie om aan je zijde te hebben als je wilt voorkomen dat je last krijg van overstromingen. Ik denk dat ze hem maar moeten overschilderen, want in 2022 droogde Lago di Garda op steenworp afstand op tot een recordverbrekend laag niveau. De arme Tjechische Jan Nepomucký kreeg deze dubieuze eer in zijn portfolio omdat hij een tragische verdrinkingsdood gestorven is in 1393. Koning Wenceslaus IV van wat toen nog Bohemië heette bestelde zijn marteling en abrupte einde in de rivier Vltava. Wenceslaus steunde namelijk de antipaus, gezeten in Avignon, en Jan volgde zijn directe baas, de aartsbischop van Praag, in de steun voor de paus in Rome. Aangezien het tegenpausdom in Avignon direct verantwoordelijk is voor het ontstaan van de wijnen van Châteauneuf-du-Pape, kunnen we er misschien wel wat begrip voor opbrengen. Ander leuk detail is dat Wenceslaus bekend stond om zijn drankprobleem.

Italië is echt een enorme lappendeken aan dorpjes en appellaties, nog veel sterker versnipperd in druiven en stijlen dan bijvoorbeeld Frankrijk. Neem bijvoorbeeld de Bourgogne. Ja, de fanaat zal alle dorpjes uit zijn hoofd kennen en daar gigantische verschillen in denken te proeven, maar het blijven maar 2 druiven en grotendeels dezelfde wijnmaaktechniek. In Italië kan het goed zijn dat er één druif alleen maar gemaakt wordt in net dat ene dorpje. Nu is het niet zonder reden dat er een, nou, laten we zeggen 20 druiven over de wereld het populairst geworden zijn: wijn ervan maken is in de meeste gevallen niet te moeilijk. Ook in Italië worden veel van die “internationale”, maar in werkelijkheid veelal Franse druiven, toegestaan in wijnen. Zelfs als die wijnen onder een appellatie vallen. De Merlot heeft natuurlijk niets te maken met deze regio net onder het Gardameer, maar je kunt er toch verrekte lekkere wijn van maken, en hij is gewoon toegestaan onder IGT Benaco Bresciano. In elk geval zijn we blij dat Cristina van Cantrina dat een prima idee vond. En om het net wat specialer te maken deed ze de wél regionale kruidiger smakende druiven Marzemino en Rebo erin. Marzemino, dat kent nu helemaal niemand meer, maar dat was ooit zo populair dat Mozart het zelfs verwerkt heeft in zijn opera Don Giovanni. “Versa il vino! Eccellente Marzemino!”, roept hij, vlak voor hij naar de hel gaat. Als je dan toch moet gaan, dan graag eerst een slokje van deze wijn.

Winkelwagen