Casa Araujo Mendoza Malbec
Kruidige Malbec uit Argentinië.
€10.99
Beschikbaarheid: 25 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Adiós!
Hoewel de Fransen zelf uiteraard vinden dat ze de beste wijn van de wereld maken, zal ik je vertellen dat ze dat niet kunnen van al hun druiven. Tuurlijk, Pinot Noir, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn terecht heel beroemd, maar soms zit gewoon alles tegen. Neem bijvoorbeeld het klimaat en een Bordeauxse druif als Malbec. Een prima druif om een beetje van in je Bordeaux te mengen om het wat meer body te geven, maar eigenlijk groeit -ie daar helemaal niet lekker. Te koud, te nat, te weinig hoogte en Malbec houdt nu eenmaal echt niet van natte voeten. In het iets drogere dorp Cahors zijn ze er wel fan van, maar die werden stevig onder de duim gehouden door de handelaren uit Bordeaux, dus Malbec kwam nooit echt als succesverhaal uit de verf.
Gelukkig bedacht Domingo Faustino Sarmiento, de tweede president van Argentinië, rond 1850 dat hij de Argentijnse wijnindustrie tot een succes wilde maken (slimme vent). Hij liet wat druiven uit Bordeaux overkomen en Malbec bleek het ontzettend goed te doen in Argentinië. Het is een druif met niet veel zuren, en hij bleek op de grote hoogtes in Mendoza ineens wel wat zuren te behouden en ook wat meer stevigheid. De hogere zonintensiteit zorgt namelijk voor een dikkere schil (beetje wat wij ook krijgen als we ons pensioen in Benidorm zouden uitzitten) en dat gaf net dat beetje extra ruggengraat wat -ie nodig had. Het bleef alsnog wel een zwoel type wijn, perfect voor een internationaal smaakprofiel.
Toen de grote druifluis-plaag eind 19e eeuw vrijwel alle wijngaarden in Europa had aangetast, waren er niet veel boeren geneigd om veel Malbec terug te planten, behalve die paar fanaten in Cahors. Daar zijn enorme wijnnerds als wij wel blij mee, maar Cahors Malbec heeft wel iets tegen en dat is dat het nogal een acquired taste is. Da’s Frans voor gortdroge en leerachtige wijn waar je tanden van uitvallen zonder een stukje kaas ernaast, en dat is dus níet helemaal de smaak die commercieel interessant is. Ondertussen bleek de Malbec in Argentinië, onaangetast door de plaag, steeds verder uit te groeien tot succesverhaal en inmiddels is het dé Argentijnse druif met zelfs een eigen feestdag. Elk uur worden er gemiddeld 12.000 flessen Malbec naar het buitenland geëxporteerd. Als echte wijnliefhebber ben je waarschijnlijk al verwend en ken je ze met eikenlagering, maar de meesten zijn zoals deze, zacht fruitig maar met veel smaakvolume en juist géén hout.