Castelvecchio Carso Cabernet Franc

Smaken van hout, cassis, zwarte peper, preiselbeeren compôte.

20.99

Jaargang
2018

Beschikbaarheid: 44 op voorraad

2018
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
20.99 19.4920.99 17.9920.99 16.99

Proefnotitie

Cabernet Franc uit Friuli is Sarinah’s guilty pleasure. Het fruit is puurder en rijper dan Cabernet uit de Loire, in dit geval pure bramen. Maar het gaat vooral om de zwarte peper en alle kruiden en specerijen: sandelhout, truffel, groene asperge, naaldbos en groene paprika.

Tips

Serveertemperatuur
18 °C
Wijnspijs suggestie
Spaghetti Cacio e Pepe (met pittige schapenkaas en zwarte peper).

Technische details

Producent
Druivenras
100% Cabernet Franc
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DOC Carso
Bodem
Kalksteen met toplaag van rode aarde
Hoogte
120 m
Techniek
Eerst 4 maanden lagering op inox, dan 1 jaar Frans/Californisch/Oostenrijks eiken barriques en daarna nog 1 jaar op Frans/Sloveens/Oostenrijkse eiken vaten
Alcohol
13,5%
Restsuiker
Keurmerk
Biologisch

Verhaal

Als je je hobby compleet uit de hand laten lopen en er je beroep van maakt, is er altijd een risico dat je uit het oog verliest waarom je er zoveel plezier uit haalde. Gelukkig is dat bij ons niet het geval. Dat komt omdat je over wijn nooit uitgeleerd raakt, en de kunst van het wijn verkopen is dat je altijd bezig bent anderen te laten zien wat er zo geweldig is aan wijn (met eten). Bovendien zijn wij niet bijzonder commercieel ingesteld. Onze selectie aan wijnen is zorgvuldig uitgekozen en we kunnen daarin lekker eigenwijs zijn. Als iemand dus bij ons in de winkel vraagt, “Welke wijn is lekker?”, dan zeggen wij “Allemaal!”. Maar voor deze Cabernet Franc van Luca en Isabella mag je mij áltijd wakker maken. Wat is er nou zo fantastisch aan Cabernet Franc?

© Pandora's Bottle (2019) Geheime ingang van de wijnkelder.

© Pandora's Bottle (2019) Geheime ingang van de wijnkelder.

Cabernet Franc staat in een beetje in de schaduw van Cabernet Sauvignon (die een kruising is tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc). Cab. Franc komt uit de Bordeaux. Hier geeft hij, heel kort door de bocht, een elegantere smaak dan Cab. Sauv. Meestal worden de twee echter samen gemixt met Merlot, met enkele zeer noemenswaardige uitzonderingen zoals Cheval Blanc, wiens wijngaarden voor bijna 2/3 uit Cab. Franc bestaan. De Loire vallei heeft wel ontdekt dat ook 100% Cab. Franc vrij briljante wijnen kan opleveren. Deze Franse versies kunnen mij toch niet altijd bekoren. In de Loire wordt de druif wel rijp, maar het resultaat is meestal overdreven bloemig, haast rozenwierook- achtig. Bijzonder, maar niet persé lekker. De Bordeaux versies zijn me vaak net iets te animaal in stijl, te veel leer, te veel stal, weinig puur fruit, en te vaak ‘verdund’ met die andere druiven.

Gelukkig hebben ze de druif in ons favoriete wijnland Italië ook ontdekt. Cabernet Franc is terug te vinden in Bolgheri, waar de “Toscaanse Bordeaux”-blends en zelfs 100% Cab. Franc wijnen the stuff of legends zijn geworden. De mooiste komen wat mij betreft echter uit het noorden, zoals deze Friulaanse. Deze wijnvilla zit op 15 minuten rijden van de Sloveense grens op de top van een heuvel. In 100% Cab. Franc zoals deze zijn zo ontzettend veel aroma’s te ontdekken, dat je niet uitgeproefd raakt. De enige reden dat er niet meer aroma’s op de voorkant van dit kaartje staan, is omdat het anders niet zou passen. Het fruit is vooral zwart, puur bosfruit en het kruidige wat je proeft is niet onrijp en groenig met groene paprika-achtige smaken, maar houtig en warm zoals jeneverbes en versgemalen zwarte peper. Serveer het bij iets simpels wat hier gebruik van maakt, zoals cacio e pepe en wees niet te zuinig met de peper.

Winkelwagen