Castelvecchio Carso Sauvignon
Geuren van naaldbos, dennennaalden, buxus, hooi met een mineralig mondgevoel.
€19.99
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Terroir, pissoir
Als je het een Franse wijnboer vraagt is het belangrijkste element van een wijn het terroir, ofwel de bodem en het microklimaat in de wijngaard. Daarmee komt hijzelf en het druivenras op de tweede of derde plaats. Dit terroir brengt typische smaken in de druif naar boven. Bij Sauvignon Blanc zijn dit overwegend grassige tonen, maar ook vlezige tonen en geuren als asperge en ja…kattenpis. Over de wenselijkheid van die laatste drie zijn de kenners het niet 100% eens, maar als ze echt overheersen dan is er toch iets fout. Zet je dezelfde druif in het hete Zuid-Afrika dan geeft hij ook tropische fruitsmaken.
© Pandora’s Bottle (2019) Na een bezoek aan het wijnhuis hebben we vooral veel kinderfoto’s. Luca en Isabella hebben ook jonge kinderen. Voor een aantal zomerdagen waren ze beste maatjes.
Rant
De grootste Sauvignon Blanc producenten zijn Frankrijk, Nieuw- Zeeland, Zuid-Afrika, Chili, dan nog een aantal en op plaats 9 Italië. Bij Italiaanse wijn denk je niet direct aan Sauvignon, terwijl, als je al hun wijngaarden aan elkaar plakt heb je een lap grond ter grootte van Den Haag.
Ter bescherming van het voortbestaan en de kwaliteit van bepaalde traditionele wijnen zijn in Italië (net als in andere landen) appellaties in het leven geroepen. Voor Sauvignon Blanc zijn dat er in Italië een whopping 150. Ja dat lees je goed: 150 subgebiedjes met de béste kenmerken voor Sauvignon Blanc. Ik durf mijn auto, trouwring en zilveren bestek er wel om te wedden dat er geen Master of Wine is die ze allemaal op kan noemen. Nu ben ik een groot fan van appellaties. Zonder Brunello di Montalcino, Fiano di Avellino of Sagrantino di Montefalco zou ik toch wat minder genieten van wijn, maar deze Europese bureaucratie is volledig doorgeschoten. Laat een wijnboer in Colli di Parma lekker Chenin Blanc in z’n gistingsvat douwen in plaats van Sauvignon Blanc als hij dat wil.
Goed, u begrijpt, deze regels zorgen onbedoeld voor een sloot aan onbenullige Sauvignon van wijnboeren die zich netjes conformeren aan de regels. Voor weinig zakken mijn smaakpapillen dieper in m’n schoenen dan voor de zoveelste Sauvignon of Chardonnay op een wijnbeurs. Maar heel soms verandert dit zodra ik mijn neus in het glas steek, zoals bij deze Sauvignon uit Carso met louter groenige smaken. Toevallig mailt Luca me net vandaag dat deze jaargang internationaal in de prijzen is gevallen. Uiteraard. Tegelijk heb ik medelijden met de juryleden die zich door de duizenden inzendingen hebben moeten worstelen.