Château Saint-Hilaire Médoc Cru Bourgeois Magnum

Elegante Haut-Médoc Cru Bourgeois. In magnum flessen is deze wijn zeer lang te bewaren.

37.99

Jaargang
2015

Beschikbaarheid: 1 op voorraad

2015
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
37.99 35.9937.99 32.9937.99 30.99

Proefnotitie

Complexe Médoc met een intense smaak. Typisch voor de regio zwarte bes, bramen, cederhout en roomboter. Daarnaast ook smaken alsof die roomboter in een zandtaartdeeg gekarameliseerd is, een hint van koffie en af en toe komt er ook iets van rood fruit door dat doet denken aan vossenbessencompôte. Deze wijn maakt duidelijk waarom de Bordeaux zo’n geliefde streek is onder wijnkenners.

Tips

Serveertemperatuur
17 °C
Wijnspijs suggestie
Biefstuk met champignon pepersaus

Technische details

Druivenras
50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 5% Cabernet Franc
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
AOC Médoc Cru Bourgeois
Bodem
Grote kiezels met een ondergrond van klei.
Hoogte
1 m
Techniek
12 maanden houtlagering op Franse barrique
Alcohol
13%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Bordeaux

Le Bordeaux, hier zijn hele bibliotheken over vol geschreven, dus jullie snappen dat we hier heel kort door de bocht over zijn, maar het belangrijkste weet je na het lezen van dit kaartje wel. En anders, koop ook eens een wijnboek over de Bordeaux, dat staat ook gewichtig in je boekenkast.

© Pandora's Bottle (2019) Doorproeven van alle jaargangen met wijnmaker Elise.© Pandora's Bottle (2019) Doorproeven van alle jaargangen met wijnmaker Elise.

De winnaar schrijft de geschiedenis

Laten we eerlijk zijn, als wijn maken een wedstrijd was dan is er één duidelijke winnaar. Niet alleen vanwege de onnoemelijke hoeveelheden wijn die ze hier maken, maar ook vanwege de brutale prijzen die ze voor sommige flessen durven te vragen. Hoe is dit zo gekomen? Vraag het een Bordelais en je zult ongetwijfeld als antwoord krijgen dat de Bordeaux een subliem terroir heeft, een briljant klimaat met een feilloze bodem, door God zelf ontworpen als een stukje paradijs op aarde waar alleen de meest goddelijke nectar vandaan komt. Maar er zijn ook wat andere factoren aan te wijzen: zo was het duurste stukje wijngrond, de Médoc, van origine een zompig moeras, dat met hulp van de Hollanders is drooggelegd. Diezelfde Hollanders, zoals ook de Engelsen, hadden in die tijd wel wat florijnen te besteden en kochten graag wijn in de Bordeaux zodat ze die per schip konden vervoeren. Producten van verder stroomopwaarts langs de Dordogne of Garonne, mochten tol betalen voordat zij de zee op konden. Historisch gezien had de Bordeaux dus een behoorlijke voorsprong. Sowieso vinden we de beste terroirs in Frankrijk langs de makkelijke handelsroutes (denk aan de Loire en de Rhône). Als je dorp alleen lastig te bereiken was met paard en wagen was de kwaliteit van de wijn meestal ook inferieur. Tot op de dag van vandaag blijft het lastig voor andere regionen om te concurreren met de Bordeaux. Ten eerste geeft de faam een deel van de smaakbeleving van de wijn en ten tweede is het nu eenmaal een stuk makkelijker om wijn van wereldklasse te maken met een goed gevulde portemonnee. De Bordelais maken zich nog geen zorgen over “Made in China”.

Cru Bourgeois

In 1855 liet Napoleon III een lijst maken van de beste (lees: duurste) Bordeaux wijnen. Allen behalve één kwamen uit de Médoc. Deze lijst van Grand Cru wijnen geldt nog steeds, maar er is ook een keurmerk die met de tijd mee gaat: de Cru Bourgeois. De wijn van Adrien Uijttewaal is langzaam in status gegroeid. Vanaf 1982 maakte hij wijn met een coöperatie. Sinds 1995 maakt hij zijn eigen “mis en bouteille au château” wijn en sinds 2003 behoort deze tot de “Cru Bourgeois”.

Winkelwagen