Chiorri “Etesia” Umbria Pinot Grigio
Heerlijk sappige Pinot Grigio met smaken van wilde perzik, kersenbloesem en nougat. Goudgeel van kleur.
€9.99
Beschikbaarheid: 123 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Sinds kort importeren wij de smaakvolle wijnen van Chiorri, een wijnhuis uit Perugia in de provincie Umbrië. Umbrië is zowel qua toerisme als qua wijnen minder geliefd dan haar buur Toscane, dat 18 keer zoveel toeristen trekt en 3 keer zoveel wijn maakt. Het één heeft wellicht met het ander te maken aangezien steeds meer toeristen juist op de fantastische wijnen in Toscane afkomen. In Umbrië maken ze echter ook fantastische wijnen. Als je in de wijngaard staat is er nauwelijks verschil met Toscane: dezelfde glooiende heuvels en nagenoeg hetzelfde klimaat. Tussen neus en lippen door klaagt de wijnboer in Umbrië erover dat hij niet dezelfde prijs kan vragen als zijn Toscaanse buur, maar dat is voor ons juist een voordeel.
© Pandora's Bottle (2019) Vanuit de vakantie appartementen in de villa heb je uitzicht over het wijnhuis en de wijngaarden. En met goed weer zie je in de verte Assisi liggen. Boek hier een vakantie bij Chiorri.
Natuurlijk heeft Umbrië haar eigen druivenrassen. Aanraders zijn de Grechetto voor wit en de Sagrantino voor rood, maar voor deze box hebben we de Pinot Grigio uitgezocht. Deze druif staat over de hele wereld aangeplant. Het meest bekend is de Pinot Gris uit de Elzas. Hier geeft de druif fruitige wijnen met een bloemig aroma en een licht zoetje. In Italië wordt Pinot Grigio vaak en masse geproduceerd, wat minder geurige, strak droge wijnen geeft: vaak waterig met een licht bittertje. Dit is bij Chiorri zeker niet het geval. Aan de goudgele kleur zie je direct dat het om een wijn met hoge concentratie gaat.
De eerste witte wijnen komen in de lente in de schappen. In dit geval zijn de druiven in augustus 2017 met de hand geplukt. De droge zomer gaf weinig opbrengst, maar van een hoge kwaliteit. De eerste week fermenteert het druivensap op eiken vaten. De wijn wordt koel gehouden om frisse, bloemige smaken te stimuleren. Daarna gaat de gisting verder op beton. Hier borrelt de wijn een beetje door zonder veel hitte op te wekken. Tot aan het voorjaar wordt de wijn nog een paar keer overgeheveld. Het bezinksel blijft achter, waardoor de wijn helder wordt.
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Pinot Gris en Pinot Noir? Lees het verhaal bij de Hölle Spätburgunder van Meiser.