Chiorri “Titus” Umbria Grechetto
Perfecte ‘eetwijn’ met frisse tonen en tegelijkertijd een vol en filmend mondgevoel.
€11.99
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Wijnbouw zien wij natuurlijk als iets onvoorstelbaar romantisch. Tussen glooiende heuvels, met een strooien hoed op ’t hoofd en een snoeischaartje in de hand maakt de wijnmaker een rondje langs zijn geliefde planten. Het zou je verbazen hoeveel mensen denken dat er nog grote hoeveelheden druiven met de voeten worden geperst (voel je vooral niet aangesproken). Nou, hoewel een groot deel van onze wijnhuizen klein genoeg zijn voor een controle-rondje met de benenwagen, zijn het vooral echte boerenbedrijven. Een groot gedeelte is gemechaniseerd, en wat je aan blote voeten in wijnvaten op instagram voorbij ziet komen, zijn toeristische attracties of een enkel verdwaald wijnhuis in het diepe binnenland van Spanje of Portugal.
© Pandora’s Bottle (2019) Chiorri’s specialiteit: Grecchetto.
Nu even wat minder romantisch. Er bestaan duizenden druiven- rassen. Merlot en Chardonnay zijn zo’n beetje de bekendste. Maar wijnboeren praten daar onderling helemaal niet over. Die praten over Grenache Noir 1a of N 1125. Huh, wat? Tja, er is namelijk niet zoiets als één Pinot Noir, er zijn wel 45 goedgekeurde klonen. Even kort, een druif is een plant die wordt gestekt wanneer je er meer van wil. Je snijdt stukjes van de plant en zorgt dat die gaan wortelen. Als je een plant kruist en een druif in de grond stopt, ook al kruis je twee Merlot planten, dan komt daar een nieuwe soort uit die mogelijk nauwelijks lijkt op Merlot en waarschijnlijk niet te zuipen is. Maar bij celdelingen gaat wel eens iets fout en soms maakt dat de ene Merlotplant toch nét een slagje anders dan de anderen. Als dat gunstige eigenschappen zijn, kun je besluiten alleen die plant verder te stekken. Je hebt nog steeds Merlot, maar bijvoorbeeld eentje die een weekje eerder rijp wordt, wat prettig is in koele gebieden. Als een kloon heel speciaal is noemen ze het soms een nieuw ras, zoals bij de klonen van Pinot Noir; Pinot Gris, Pinot Blanc e.v.a.
De Titus van Chiorri is een frisse witte wijn van Grechetto di Todi kloon G5 ICA PG. Extra verwarrend zijn alle synoniemen die er bestaan voor deze druif, zoals Pulcinculo (“vlo in je kont”, omdat er een zwarte stip op de onderkant van ieder druifje te zien is…) in combinatie met kloonnamen zoals R3 biotype Ribolla, die weer niets te maken heeft met het ras Ribolla Gialla uit Friuli, waarvan er ook weer meerdere klonen bestaan. G5 ICA PG is extra resistent tegen meeldauw en botrytis door een dikke schil, maar verliest erg snel zijn zuren als hij overrijp wordt. Die tannine-rijke schil heeft Francesco een paar uur met het druivensap mee laten vergisten, waardoor de wijn een voller en haast romig mondgevoel krijgt, zonder dat er eikenhouten vaten aan te pas zijn gekomen.