Mijn account

Chiorri “Zeffiro” Umbria Bianco

Frisse blend van Grechetto en Trebbiano Toscana.

8.99

Jaargang
2018

Beschikbaarheid: 35 op voorraad

2018
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
8.99 8.498.99 7.998.99 7.49

Proefnotitie

Simpele wijn, maar stiekem is er toch best veel in te proeven: limoen, sinaasappelschil, mirabellen, rode appel, steranijs en salie.

Tips

Serveertemperatuur
7 °C
Wijnspijs suggestie
Vis plateau

Technische details

Producent
Druivenras
70% Trebbiano Toscana (Ugni Blanc), 15% Grechetto, 10% Malvasia, 5% Viognier
Wijn kleur
Wit
Wijn type
Droog
Herkomst
IGT Umbria
Bodem
Leem
Hoogte
250 m
Techniek
Lagering op inox
Alcohol
12,5%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Ongeveer een maand voordat alle Pandora’s Wijnbox abonnees op hun deurmat gaan liggen in afwachting van de nieuwste editie, zit ik hier achter m’n laptop te tikken. Meestal gaat dat hartstikke prima, want omdat wij hier in dit bedrijf heerlijk stronteigenwijs kunnen zijn hebben we allemaal unieke wijnen met een mooi verhaal, en die schud je natuurlijk zonder al te veel moeite uit je mouw. Maar om de zoveel tijd breekt het zweet me echt uit, blijft m’n scherm leeg en heb ik kramp in m’n handen van het zweven boven het toetsenbord.

Ik bel Francesco maar op, die man maakt die wijn, dus hij mag het mij gewoon vertellen. Ik zet me wel alvast schrap want die vent kan ongeveer 4 woorden Engels. “Ciao Francesco, come stai?” Er wordt enthousiast geschreeuwd door verschillende Italiaanse stemmen op de achtergrond. We zitten op zo’n heerlijk punt in deze maffe business waarin we groot genoeg zijn om hoogstpersoonlijk zo’n 380 wijnen uit Europa en zelfs verder hierheen te krijgen, maar klein genoeg dat we met kleinere wijnhuizen werken, waar net zulke vakidioten rondlopen en waarvan je weet hoeveel kinderen ze hebben, hoe hun oma heet, wat haar beste recept is en de laatste roddels over de buurman (die vieze wijn maakt). Afijn. Francesco weet het ook niet. “Sarinah, listen eh, it’s just eh…a typical blend from Umbria. And you know eh, it’s really good. That’s it.” Nou oké. Soms moet je het ook niet moeilijker maken dan het is. Het is één van hun eenvoudige wijnen, en hij is gewoon superlekker. Er zaten altijd 3 druiven in de Zeffiro, maar na een beetje telefonisch heen en weer gedraai zou er ook nog een paar procent verdwaalde Viognier in kunnen zitten. “Why? Well, because I like Viognier. I have one hectare and I like the smell of the grapes”.

Zo losjes als ze omgaan met hun inspiratie voor de wijnen (al vind ik “gewoon heel lekker” best een sterk argument), zo bewust zijn ze bezig met het hoe en wat van het runnen van het bedrijf. Ze waren de eerste in Umbrië die het keurmerk SQNPI Qualità Sostenibile, oftewel een niet-sexy klinkend keurmerk voor duurzame wijnproductie. Ze hebben bijvoorbeeld hun CO2 uitstoot met 60% weten te verminderen door lichter glas te gebruiken, betere sluitingen, papier, en het waterverbruik is circulair. Zij zuiveren al hun water in een biofilter apparaat van Francesco’s eigen hand (hij is assistent-professor en doet onderzoek naar hernieuwbare energie), en ze gebruiken 50% minder pesticiden dan voorheen. Ik vind het een goed verhaal.

Winkelwagen