Domaine des Souchons Morgon “Cuvee Claude Pillet”
€21.99
Beschikbaarheid: 63 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
De wijn die je nu in je glas hebt geschonken is uit de Beaujolais. Ho, stop! Liep je nou naar de gootsteen? Luister, waarschijnlijk dacht je nu gelijk, met PTSS-achtige flashbacks, dat dit van die vreselijke Beaujolais Nouveau was die we via Pandora’s Box je huis in hebben weten te smokkelen. Heb een beetje vertrouwen, ik zal het uitleggen.
De Beaujolais maakt wijn van eigenlijk maar één druif, de Gamay. Die was er vrij plotseling in ongeveer 1360, nadat de Zwarte Dood over Europa was getrokken. Dit gebied, een zuidelijk staartje van de Bourgogne,zagdedruifalseensoortredding.Hijgafhogeopbrengsten en redelijk stabiele kwaliteit voor een goed alcoholgehalte. Met een gedecimeerde bevolking konden ze wel een borrel gebruiken en was de opbrengst makkelijk te behalen met minder handjes in het veld, vergeleken met de chique Pinot Noir van de noordelijke buren. Dat vonden meerdere hertogen van de Bourgogne regio echter niet. Zij zagen winst in hun reputatie als béste wijnregio, en de relatief zure Gamay hoorde daar niet bij. De druif werd daarop af en aan verboden.
Gelukkig (ja, heus!) werd de druif ‘gered’ met een beschermde oorsprongsbenaming in 1937, en in 1960 ontdekten ze de macération carbonique techniek, ofwel de Beaujolais methode. Deze vergisting onder druk met koolzuur zorgt voor een hele fruitige, makkelijke smaak die de wijn snel populair maakte. Dit ging ongeveer gelijk met het ontstaan van Beaujolais Nouveau, een piepjonge wijn die eigenlijk meer een soort feestdrankje was om het einde van de oogsttijd mee te vieren, een beetje zoals de witte Federweißer uit Duitsland. Een succesvolle marketingcampagne rondom een race tussen wijnmakers om de eerste flessen in Parijs te krijgen op de derde donderdag van november, lanceerde het naar het internationale toneel. Het hoogtepunt van populariteit lag zo in de jaren ‘90, waarna het rap af nam. Nu kun je denken, da’s eigenlijk al bijna 30 jaar geleden, maar wijndrinkers hebben gek genoeg het geheugen van een olifant. Ik snap het wel, wijn die soms nog geen maand oud is en die bedoeld is voor de snelle consumptie is heel vaak…tja of een soort druivensap+ of een soort wijn-. Zure meuk met de geur van snoep. Máár. De Beaujolais maakt ook nog gewoon normale wijn, op de traditionele methode, of een mix tussen beide technieken. En de Beaujolais, afgekeken van de Bourgogne, deelt zijn wijngaarden ook in op kwaliteit afhankelijk van het terroir. De beste Beaujolais komen uit de Crus. Deze dorpen, zoals Morgon waar deze wijn vandaan komt, maken vaak hele hoge kwaliteit Gamay als een soort frisser, roodfruitiger en voller zusje van Pinot Noir.