Ribolla Gialla
Ribolla Gialla is de ongrijpbare schoonheid van Friuli – lichtvoetig, fris en met een bijna zen-achtige rust. Ze groeit vooral in het noordoosten van Italië en in Slovenië (daar als Rebula), waar ze al eeuwenlang wordt verbouwd op steile heuvels en arme bodems. Geen schreeuwer, geen snel glas, maar een druif die het moet hebben van textuur, spanning en subtiliteit.
In het glas is Ribolla Gialla delicaat: citroen, groene appel, witte bloemen, amandel en vaak een minerale, licht zilte toets. De zuren zijn hoog, de body is strak en slank, en ze heeft altijd iets dorstlessends en nerveus. Jong is ze lineair en fris, perfect bij vis en lichte gerechten. Maar ze kan ook de andere kant op: met schilcontact en amfora-opvoeding verandert ze in een amberkleurige, complexe wijn met structuur, tannines, gedroogd fruit en kruiden.
Ze past bij rauwe of gegrilde vis, lichte pasta’s, gevogelte, of – in oranje stijl – bij gerechten met paddenstoelen, oude kazen of umamirijke smaken. Ribolla is een echte terroirdruif: sober op het eerste gezicht, maar wie haar aandacht geeft, ontdekt diepgang en finesse.