La Ciarliana Vino Nobile di Montepulciano

Belachelijk lekkere wijn. Je hebt de keuze uit meerdere jaargangen.

22.99

Jaargang
2018

Beschikbaarheid: 84 op voorraad

2018
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
22.99 21.4922.99 19.9922.99 18.99

Proefnotitie

Yes, dit is wijn voor de doorgewinterde wijndrinker. Op een bodem van bosbes en zwarte bes liggen lekker veel hartige smaken: balsamico, fond, champignon. Ik herken de wijn aan een subtiele hint van eucalyptus en geroosterde amandelen. Jong is het vooral een indrukwekkend geconcentreerde wijn. Met de jaren komen de hartige smaken, de wijn wordt eigenlijk een maaltijd op zich.

Tips

Serveertemperatuur
18 °C
Wijnspijs suggestie
Bistecca alla Fiorentina

Technische details

Producent
Druivenras
95% Sangiovese, 5% Mammolo
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DOCG Vino Nobile di Montepulciano
Bodem
Zanderige klei
Hoogte
320 m
Techniek
Handmatige oogst. 24 maanden gerijpt op hout, 70% Slavonisch eiken, 30% Franse barriques
Alcohol
14,5%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Geen sprietje gras

Puur, vol, klassiek Italiaans en een tikkeltje boers. Dat zijn de wijnen van La Ciarliana. Luigi Frangiosa, de ontzettend vriendelijke en innemende eigenaar van La Ciarliana, leerde het vak al vroeg van zijn opa en zijn vader. Luigi is een gepassioneerde vakman die uiterst schoon en zorgvuldig te werk gaat – zo zul je werkelijk waar geen sprietje gras tussen zijn keurig gesnoeide en opgebonden wijnranken vinden. Dat resulteert in prachtige pure, klassieke Rosso di Montepulciano en Vino Nobile di Montepulciano, die je gerust jaren kunt bewaren.

© Pandora's Bottle (2017) Luigi is over komen vliegen uit Montepulciano voor de opening van onze nieuwe winkel op de Raam in Gouda.

© Pandora’s Bottle (2017) Luigi is over komen vliegen uit Montepulciano voor de opening van onze nieuwe winkel op de Raam in Gouda.

 

Vino Nobile di Montepulciano

Het prachtige oude Toscaanse stadje Montepulciano staat van oudsher bekend om haar wijnen. De eerste sporen leiden terug tot de Etrusken, waarvan een gebolde beker op een poot gevonden werd met daarin de tekening van de Etruskische wijngod. Er wordt zelfs beweerd dat de beste wijngaarden van de wereld zich toen al in Toscane bevonden. Wij hebben er geen moeite mee om dat voor waarheid aan te nemen. Vino Nobile di Montepulciano wordt voornamelijk van de Sangiovese-druif gemaakt, aangevuld met Cannaiolo Nero of Mammolo en wordt minimaal twee jaar gerijpt, waarvan minimaal 12 maanden op eiken voor hij verkocht wordt. De riserva rijpt minimaal drie jaar, waarvan twee op eiken.

Umami

Hoe ouder, hoe specifieker en hoe meer umami-achtige smaken als paddenstoelen, laurier, stal en rozemarijn. Dus hierbij een belangrijke tip: als je deze wijn erg lekker vindt, koop er dan twee om te bewaren. Mocht er één niet goed zijn, heb je altijd een extra kans om een heel bijzondere oude wijn te ervaren.

Winkelwagen