La Torre Franciacorta “Rosé” Brut

La Torre Rosé is een feestelijke rosé met een interessant bouquet. Gemaakt met Pinot Noir druiven.

28.99

Jaargang
N/A

Beschikbaarheid: 40 op voorraad

N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
28.99 26.9928.99 24.9928.99 23.99

Proefnotitie

Zeer verfijnde Rosé Champenoise van 100% Pinot Noir en smaken van aardbei, framboos, peer, kweepeer, rode appel, pompelmoes en toast van de lange flesrijping.

Tips

Serveertemperatuur
8 °C
Wijnspijs suggestie
Kreeftensoep

Technische details

Producent
Druivenras
60% Chardonnay, 40% Pinot Noir
Wijn kleur
Rosé
Wijn type
Mousserend Droog
Herkomst
DOCG Franciacorta
Bodem
Kalk
Hoogte
230 m
Techniek
36 maanden rijping sur lie
Alcohol
12,5%
Restsuiker
Keurmerk
Biologisch

Verhaal

Heb je al gezien van welke druiven deze wijn gemaakt is? Ja hoor, weer een Pinot Noir! Dit keer weer met een totaal ander resultaat: een rosé Franciacorta. Franciacorta is de Italiaanse variant van Champagne, gemaakt met precies dezelfde methode als in de Champagnestreek. Dat wil zeggen dat er een tweede gisting plaatsvindt op de fles (en niet in een vat). Bij deze gisting komt koolzuur vrij en dit zorgt voor de lekkere bubbels.

© Pandora's Bottle (2016) Door de doorzichtige flessen van de Rosé kun je goed het gist zien, die eerst de bubbels maken en vervolgens gedurende 2 à 3 jaren flesrijping smaak en textuur aan de wijn geven.© Pandora’s Bottle (2016) Door de doorzichtige flessen van de Rosé kun je goed het gist zien, die eerst de bubbels maken en vervolgens gedurende 2 à 3 jaren flesrijping smaak en textuur aan de wijn geven.

Je weet waarschijnlijk wel dat rosé niet gemaakt wordt door rode en witte wijn bij elkaar te gooien. Sterker nog, dit is verboden bij alle wijnen uit Europa met een beschermde oorsprongsbenaming (denk aan bijvoorbeeld het Italiaanse DOC), behalve bij…Champagne. In de Champagestreek mogen ze dit wel. Omdat rosé Champagne door slimme marketing in high demand is, kampen producenten met een tekort aan Pinot Noir. Het maken van rode wijn is heel andere koek dan het maken van Champagne, waardoor zij meestal stille rode wijn van Pinot Noir inkopen bij producenten in het zuiden van de Champagne, waar ook veel meer Pinot Noir groeit. Over de kwaliteit van het resultaat valt te twisten, ondanks dat rosé Champagne steevast duurder is dan witte, maar het ziet er in elk geval mooi uit.

Gelukkig maakt Massimo van La Torre zijn rosé Franciacorta wel op de ‘chique’ manier, ofwel de saignée (bloeden) methode. De Pinot Noir druiven komen van eigen, biologische wijngaarden (net als de Chardonnay). De schillen van de Pinot Noir, die de kleur geven, laat hij drie uur meegisten in de eerste gisting. Deze rosé blend hij met de Chardonnay. Hierna gaat de blend op fles, waar de tweede gisting ingezet wordt. Uiteindelijk gist de wijn nog 36 maanden op de fles, wat wij zelf hebben kunnen aanschouwen in de kelders van La Torre. Door het kleurloze glas van de rosé flessen zie je de dikke lagen gist makkelijk liggen. Vanaf 18 maanden rijping geeft het gist een duidelijke toast smaak aan de wijn.

Winkelwagen