Madame Veuve Point Pinot Noir l’Aventure
€11.99
Beschikbaarheid: 102 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
De mooiste witte wijnen uit Italië
Wil je een lekkere Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Viognier, Riesling, Gewürztraminer of Muscat drinken uit Italië? Dan is dat geen probleem, volop keuze. Alleen voor de Riesling moet enigszins je best doen om hem te vinden. Maar naast de bekende internationale druivenrassen heeft Italië nog meerdere nationale elftallen aan druiven op de mat staan en de reservebank puilt ook uit. Iedere achtertuin heeft zijn eigen lokale speciale druif. Dat is natuurlijk fantastisch voor de wijnpatser: “gister een werkelijk voortreffelijke Sorbino gedronken uit Porto Cirquole, aanvankelijk ribfluwelig op de tong, maar een afdronk, nou ik zeg het niet gauw, maar daar scheen wat door van een Poderi Vigneti Migliori ‘99”. Voor de casual drinker is de overdaad aan druiven vrees ik een gevalletje information overload. Want hoewel iedereen natuurlijk de textuur van ribfluweel moeiteloos herkent, hoe zeker weet jij dat ze in Porto Cirquole geen Sorbino maken?
Shortlist
Dus hierbij, terwijl jij geniet van een heerlijk geurig glas Falanghina, een shortlist van de 15 spannendste Italiaanse witte druiven. We beginnen in het noorden in Friuli. Voor de liefhebber van groene kruidige tonen probeer eens de Friulano druif, en als je houdt van bloemige aroma’s probeer de Malvasia Istriana (niet de verwarren met andere Malvasia druiven uit andere streken). Hier komt ook één van beroemdste gekruiste druiven vandaan: Incrocio Manzoni Bianco, een soort bloemige, minder zure, Riesling. Als we iets afdalen hebben we twee mineralige druiven met het accent op groene kruiden: Garganega uit Veneto (Soave) en Arneis uit Piemonte. In Midden-Italië wordt het al heter en ligt het accent vooral op rode wijnen. Er worden heel wat karakterloze, vermoeide, waterige edoch dure witte wijnen gemaakt door top rode wijnhuizen. Witte wijnen missen hier vaak óf aroma óf fruitzuur. Uitzonderingen op deze regel zijn Grechetto uit Umbria en Verdicchio en Pecorino uit de Marche & Abruzzo. Ze geven over het algemeen wijnen met een wat dikker mondgevoel, maar alsnog mineralige aroma’s, een zeer aangename combi. Verdicchio komt trouwens met een andere naam uit Lugana in het noorden, ook een aanrader. In het zuiden van Italië zijn de aanraders Falanghina en Bombino, allebei geven ze veel primaire fruitgeuren, heerlijk bij salades. De echte culinaire toppers zijn Greco di Tufo en Fiano di Avellino, die ik graag de hemel in zou prijzen maar dat laat de word count niet toe. Tenslotte is Sicilië een wijnland op zich, met verrassend elegante witte wijndruiven in een heet klimaat. Insolia en Catarratto hebben iets sinaasappelbloesem-achtigs, Carricante van de Etna is strak, droog, serieus en complex en moet ik ook nog verder ontdekken.