Manoir du Capucin Pouilly-Fuissé “Clos de la Maison”
Schoolvoorbeeld Pouilly-Fuissé.
€32.99
Beschikbaarheid: 33 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Tips
Technische details
Verhaal
’s Morgensvroeg, de zon is nog niet op. Jas aan, kaplaarzen aan, waar zijn toch die tractorsleutels? De dauw hangt nog aan de wijnranken, en de eerste knoppen zijn nu duidelijk zichtbaar. Daar komen straks bloemen aan die zullen uitgroeien tot druiven. De dag begint als alle andere, maar op 13 april 2016 eindigde het in de Bourgogne heel anders. Zware hagelstormen troffen de Mâconnais, thuishaven van de Chardonnay. Had de bizarre late lentevorst, die een groot deel van de Côte-d’Or getroffen had (de ergste sinds 1985), hen net overgeslagen, nu konden wijnboeren wel fluiten naar soms wel hun gehele oogst. De hagelstorm, ongekend zo vroeg in het seizoen, sloeg alle ontluikende knoppen eraf en een tweede lichting knoppen kon een vertraging van de oogst met zeker een week of drie betekenen. Dat is net het verschil tussen een perfect rijpe oogst en een bak vol groene bessen.
© Pandora's Bottle (2019) Onze favoriet na drie lange werkdagen op Prowein Düsseldorf.
Combineer dat met een milde winter en veel regen, en de zo ontstane meeldauw (een schimmelsoort) maakte dit hoofdpijnjaar af. In 2015 hadden ze nog uitzonderlijke droogte en dus ook al zo weinig opbrengst.
Wijnmaken is een echt boerenvak. Het is zwaar werk en heel jaar aan inspanning kan met de verkeerde timing en een iets te vroege of te late oogst óók nog verpest worden (je begrijpt, wijnboeren zijn vaak bijgelovige lui. Vergelijk het met de WK finale, menig voetballer draagt dan ook zijn lucky underpants). Tel daar de catastrophes météreologique nog eens bij op.
Hoe ouder het gebied hoe sterker de tradities, maar gelukkig is er ruimte voor enige veerkracht. Chloé Bayon, de wijnmaakster van deze Pouilly-Fuissé, geeft haar wijnen een subtiele houtlagering. 70% van de wijn blijft na de vergisting in roestvrijstalen vaten, de overige 30% gaat in eikenhout. In 2016 zag ze door de hagel zeker 2/3 van haar oogst verloren gaan, met als resultaat dat ze met de resterende 30% alle houten vaten vulde en de wijn naar verhouding met andere jaren dus een sterkere eikensmaak had. In 2017, die je nu kunt proeven, kon ze gelukkig weer Chardonnay maken zoals ze voor ogen heeft. Elegant met een lichte eikentoets. Zij heeft ook iets bijzonders. Een monopole, een wijngaard in het bezit en beheer van één wijnhuis. Napoleon heeft destijds het land terug aan de boeren gegeven, maar na eeuwen van overerven en opsplitsen bezitten ze vaak nog geen drieëneenhalve wijnstok in een prestigieuze wijngaard en kunnen weinigen nog trots “monopole” op het etiket printen.