Meierer Mosel Riesling “HOPS” feinherb
Episch lekkere wijn! Limited edition: tijdens de fermentatie voegt Matthias hop toe aan de wijn (net als bij bier).
€20.99
Beschikbaarheid: 82 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Waarom is dit zo lekker?
Ja goeie vraag. Voornamelijk omdat Matthias gewoon fantastische Riesling druiven verbouwt op de mega steile hellingen van de Mosel. Maar er is nog een andere reden: hop. Ja, dat hoor je goed: dit is gehopte wijn. Hipper krijg je het niet. Matthias begon zijn experimenten in 2011 samen met Mikkeler bier uit Kopenhagen. Het begon met fruitig bier met een vleugje Riesling sap en is geëvolueerd naar 100% wijn, koud gehopt alsof het een IPA bier is.
© Pandora's Bottle (2020) Geen verjaardagsfeest dit jaar, maar alsnog een fantastische dag!
HOPS
De hop plant geeft niet echt vruchten, maar eerder een soort van kleine groene dennenappels. Traditioneel worden deze toegevoegd als conserveermiddel in de bereiding van bier. Beter gezegd: voordat men dit deed was bier helemaal niet houdbaar en kon je sowieso beter wijn drinken. Die was in die tijd ook wat wateriger, zodat je je dorst ermee kon lessen. Bij de bereiding van bier voeg je de hop toe nog vóór de gisting, bij het koken van de wort. Het geeft houdbaarheid, bitterheid en aroma aan het bier.
India Pale Ale
De meeste aroma’s vervliegen echter tijdens de gisting. Als je extra hop aroma wilt kun je “koud hoppen”, oftewel vlak voor de botteling het bier koud in hop laten weken. De zwaar hoppige IPA bierstijl is ontstaan om bier te maken die de lange reis van Engeland naar India overleeft. Deze techniek heeft Matthias ook voor deze wijn gebruikt. Hij heeft geëxperimenteerd met allerlei hopsoorten en is uitgekomen op Mosaic hop. Dat geeft volgens hem een citrussmaak die perfect blend met Riesling, een lichte bitterheid vóór op de tong, en – hij hoopt – eeuwig bewaarpotentieel (een Riesling van deze kwaliteit kun je sowieso al lang bewaren). Sommige hopsoorten kunnen trouwens heel bloemig smaken, maar dat is niet zijn streven. Het resultaat is als je het mij vraagt een briljant lekkere wijn. Er zijn niet veel flessen van gemaakt, maar een groot deel ervan staan in Gouda, dus jullie kunnen hier nog even van genieten!