Meierer Mosel Riesling “HOPS” feinherb

Episch lekkere wijn! Limited edition: tijdens de fermentatie voegt Matthias hop toe aan de wijn (net als bij bier).

20.99

Jaargang
2018

Beschikbaarheid: 82 op voorraad

2018
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
20.99 19.4920.99 17.9920.99 16.99

Proefnotitie

Zonder te overdrijven is dit de perfecte Riesling. Frisse tonen van limoen, groene appel. Elegante bloemige tonen van jasmijn en amandelbloesem, een romig mondgevoel en de geur van brioche. In de verte typische rijpe Riesling geuren van honing en truffel. De mosaic hop die Matthias gebruikt bij het koud-hoppen heeft een citrus aroma dat blend met de Riesling en niet duidelijk apart te proeven is. Het lichte bittertje is in balans met heel licht restzoet, maar het mondgevoel is vooral heel fris.

Tips

Serveertemperatuur
10 °C
Wijnspijs suggestie
Varkensworst van de BBQ

Technische details

Producent
Druivenras
100% Riesling
Wijn kleur
Wit
Wijn type
Droog
Herkomst
Mosel Deutscher Landwein
Bodem
Leisteen
Hoogte
150 - 400 m
Techniek
Koud gehopt met 200 g/hl Mosaic hop
Alcohol
11,5%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Waarom is dit zo lekker?

Ja goeie vraag. Voornamelijk omdat Matthias gewoon fantastische Riesling druiven verbouwt op de mega steile hellingen van de Mosel. Maar er is nog een andere reden: hop. Ja, dat hoor je goed: dit is gehopte wijn. Hipper krijg je het niet. Matthias begon zijn experimenten in 2011 samen met Mikkeler bier uit Kopenhagen. Het begon met fruitig bier met een vleugje Riesling sap en is geëvolueerd naar 100% wijn, koud gehopt alsof het een IPA bier is.

© Pandora's Bottle (2020) Geen verjaardagsfeest dit jaar, maar alsnog een fantastische dag!

© Pandora's Bottle (2020) Geen verjaardagsfeest dit jaar, maar alsnog een fantastische dag!

HOPS

De hop plant geeft niet echt vruchten, maar eerder een soort van kleine groene dennenappels. Traditioneel worden deze toegevoegd als conserveermiddel in de bereiding van bier. Beter gezegd: voordat men dit deed was bier helemaal niet houdbaar en kon je sowieso beter wijn drinken. Die was in die tijd ook wat wateriger, zodat je je dorst ermee kon lessen. Bij de bereiding van bier voeg je de hop toe nog vóór de gisting, bij het koken van de wort. Het geeft houdbaarheid, bitterheid en aroma aan het bier.

India Pale Ale

De meeste aroma’s vervliegen echter tijdens de gisting. Als je extra hop aroma wilt kun je “koud hoppen”, oftewel vlak voor de botteling het bier koud in hop laten weken. De zwaar hoppige IPA bierstijl is ontstaan om bier te maken die de lange reis van Engeland naar India overleeft. Deze techniek heeft Matthias ook voor deze wijn gebruikt. Hij heeft geëxperimenteerd met allerlei hopsoorten en is uitgekomen op Mosaic hop. Dat geeft volgens hem een citrussmaak die perfect blend met Riesling, een lichte bitterheid vóór op de tong, en – hij hoopt – eeuwig bewaarpotentieel (een Riesling van deze kwaliteit kun je sowieso al lang bewaren). Sommige hopsoorten kunnen trouwens heel bloemig smaken, maar dat is niet zijn streven. Het resultaat is als je het mij vraagt een briljant lekkere wijn. Er zijn niet veel flessen van gemaakt, maar een groot deel ervan staan in Gouda, dus jullie kunnen hier nog even van genieten!

Winkelwagen