Meiser Gelber Muskateller Trocken
Heerlijk geurende, bloemige witte wijn.
€12.99
Beschikbaarheid: 92 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Tom Kha Kai
Eén van de pareltjes uit de Thaise keuken: kokosmelk, gember, citroengras, kaffir limoenblaadjes, koriander, chili, paddenstoelen, bouillon, vissaus, limoensap en kip geven een intens geurige soep. Je hebt ook varianten waarbij de kip vervangen is door bijvoorbeeld garnalen of tofu. Het mondgevoel is een combi van het frisse zuur van het limoensap, de romigheid van de kokosmelk en hitte van de chili. In de geur heb je zowel frisse bloemige als hartige aroma’s, en omdat de kruiden grof gesneden zijn smaakt elke hap anders. Kan niet beter zou je denken. Maar dat kan dus wel: drink er een glas droge Gelber Muskateller bij! Dat voegt nog de dimensie warm-koud toe. Nu weet je tong echt niet meer waar die het moet zoeken: één grote achtbaan aan sensaties. Ik heb een bekend wijnrecensent eens horen verkondigen dat een wijn “stout op de tong” was. Nooit geweten wat ie daarmee bedoelde, maar deze combi komt misschien in de buurt: je tong doet een beetje pijn van de zuren en de chili, maar dit wordt meteen verzacht door de kokoscrème en een slok koele bloesem.
© Pandora’s Bottle (2017) Deze wijn is een sublieme match met aromatische Aziatische gerechten. Hier dineren we met Frank & Doris Meiser (rechts) en nog een aantal wijnboeren bij het fantastische Khop Khun Thai Cuisine in Alphen a/d Rijn.
Wijn is eten
Het mag geen geheim zijn dat dit al sinds de schranspartijen van de Romeinen het credo is in de Westerse cultuur. Maar wat wij onder eten vatten is nogal anders dan wat ze in Azië graag in hun mond steken. Als wij diezelfde soep maken laten we over het algemeen alles behalve de paddenstoelen en de bouillon achterwege en eventueel voegen we nog wat boter toe in de vorm van een roux. Zo kan het gebeuren dat onze wijnen die zo perfect samen met onze keuken geëvolueerd zijn het wat minder doen bij de Aziatische keuken.
Frisse bloemigheid
Daar kunnen we niks mee. Want dat eten we ook niet. Nee laat die Muscat druiven maar overrijp worden, dan maken we er een mierzoete dessertwijn van, want bloemig dat hoort in onze keuken bij rijp en zoet en dessert. Bekende voorbeelden zijn de geconcentreerde Muscat de Beaumes de Venise en Muscat de Frontignan. Of iets minder zoet, maar alsnog vrij zoet, Moscato d’Asti bubbels. Weingut Meiser maakt in een koel klimaat juist een droge Muscat. Dit geeft een verfrissend bloemige wijn die je prima op voorraad kunt hebben als je weleens geïnspireerd met Aziatische kruiden aan de gang gaat. Zoniet, dan doet deze wijn het ook prima op zichzelf en met 11,5% alcohol lig je ook niet meteen onder de tafel.