Meiser “Weinheimer Kirchenstück” Frühburgunder Trocken

Sappige rode wijn met aroma’s van marsepein, zoete kersenvlaai, rozen, roomboterdeeg of rauw koekjesdeeg.

15.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
15.99 14.9915.99 13.9915.99 12.99

Proefnotitie

Je weet het nog niet, maar dit is je nieuwe favoriete rode zomerwijn. Frühburgunder is een kloon van Pinot Noir die net iets eerder rijp wordt dan de standaard Spätburgunder. Dit geeft het sappige en bloemige van Pinot Noir, met net wat meer fruitige en rijpe tonen: kersen, rozen, sinaasappelschil, naaldbos, marsepein, kokos en rauw koekjesdeeg.

Tips

Serveertemperatuur
16 °C
Wijnspijs suggestie
Steak tartare.

Technische details

Producent
Druivenras
100% Frühburgunder
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
Qualitätswein Rheinhessen
Bodem
Rode Melaphyr (vulkanisch porfirisch gesteente)
Hoogte
150 - 250 m
Techniek
18 maanden lagering in 300 l houten vaten en ongefilterd
Alcohol
13%
Restsuiker
0,2 g/l
Keurmerk

Verhaal

De Duitse diva

Goed, de gemiddelde Duitser kun je niet beschuldigen van een teveel aan expressie en creativiteit, maar één ding moeten we ze nageven. Ze verstaan als geen ander de kunst om een begrip samen te vatten in één woord. Schadenfreude, Weltschmerz, Backpfeifengesicht (ja, zoek die maar even op), zowel de betekenis als het achterliggende gevoel is in één klap duidelijk. Met druivennamen zijn ze al net zo ongecompliceerd. Alhoewel…

Wellicht heb je wel eens een Grauer Burgunder of Weisser Burgunder gedronken. Je hebt er niet eens je tweedeklas-Duits voor nodig om te ontcijferen dat het hier wel zal gaan om Pinot Gris en Pinot Blanc. De Pinot druif heeft immers zijn oorsprong in de Bourgogne en bestaat in verschillende kleurmutaties. Wat ingewikkelder wordt het bij de Pinot Noir, welbeschouwd de meest bekende druif ter wereld. Die noemen ze in Duitsland namelijk niet Schwarzer Burgunder, maar Spätburgunder.

Er is namelijk nog een andere mutatie: Pinot Noir Précoce, ofwel Frühburgunder. Je raadt het misschien al, maar deze kleine druif wordt zo’n twee weken eerder rijp dan zijn ‘late’ grote broer. Pinot Noir in al zijn vormen is op z’n zachtst gezegd geen gemakkelijke druif om te verbouwen. Hij gedijt het best in een relatief koel klimaat. Nu klinkt de Bourgogne voor jou misschien als warm en zonnig Frankrijk, maar geloof ons, Pinot Noir moet je op Sicilië niet proberen. In Duitsland beleeft Frühburgunder een ware opleving. Door de vroege rijping is een koel klimaat niet alleen wenselijk, maar zelfs essentieel. Het kan een perfecte aanvulling zijn om te planten in de wijngaarden waar Spätburgunder de meeste jaren net niet rijp wil worden.

Maar wie denkt dat ze hiermee dan een Pinot variant hebben die makkelijker te verbouwen is, komt bedrogen uit. Frühburgunder is een nog grotere diva dan Spätburgunder. Door de vroege rijping is hij kwetsbaar voor wespen, wilde zwijnen en andere snoeperds, de opbrengst is schrijnend laag en hij heeft nog steeds de dunne Pinot- schil die gevoelig is voor rot. Qua smaak zijn ze vaak ook nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Een goed gelukte Frühburgunder is een heel aromatische en elegante wijn, met haast zoete geuren en een fluwelen afdronk, omdat hij iets minder fruitzuur bevat dan de Spätburgunder.

© Pandora's Bottle (2011) Tip voor een sportief drinkweekend: slechts 2 uurtjes over de grens kun je van wijnhuis naar wijnhuis fietsen in de Ahr vallei. De lokale specialiteit is früh- & spätburgunder (= allebei pinot noir).

© Pandora's Bottle (2011) Tip voor een sportief drinkweekend: slechts 2 uurtjes over de grens kun je van wijnhuis naar wijnhuis fietsen in de Ahr vallei. De lokale specialiteit is früh- & spätburgunder (= allebei pinot noir).

Winkelwagen