Uw winkelwagen:
Totaal:
€0,00

Montechiaro '345 Vin Santo 2009 & 2012

Een heerlijke dessertwijn van wijnhuis Montechiaro. Een delicate smaak en minder zoet dan de meeste Vin Santo's.
  • Voor 15:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Per fles te bestellen
  • Gratis verzending boven €100
  • Ook af te halen in onze winkel
€23,50 Incl. btw
  • Bestel 3 flessen voor €22,50 per fles
  • Bestel 24 flessen voor €22,00 per fles
  • Bestel 60 flessen voor €19,00 per fles

  • Gewenste aantal niet op voorraad? Neem contact met ons op
Beschikbaarheid: Op voorraad (19)
Levertijd: Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden


PROEFNOTITIE

Smaak 2012 (na 6 jaar): amandel, bloemenhoning, pecannoot, walnoot, roomboter, karamel. Zoet, maar beduidend minder zoet dan de meeste Vin Santo's.
Smaak 2009 (na 9 jaar): karamel, pecannoot, walnoot, rozijnen.

TIPS

Serveertemperatuur: 18° C
Wijnspijs suggestie: pecannotentaart

TECHNIEK

Producent: Montechiaro
Druivenras: 60% Trebbiano, 40% Malvasia Bianca
Kleur: Dessertwijn
Herkomst: DOC Vin Santo del Chianti
Bodem: klei en zand met zeefossielen
Techniek: De druiven worden 3 maanden gedroogd. Gisting en 6 jaar rijping op kleine eiken caratelli vaten.
Alcohol: 16%
Keurmerk: Biologisch vanaf 2016


VERHAAL

© Pandora's Bottle (2013)
Wijnmaker Alessandro in de zon en in de regen.

123 ‘345

Wijnmaker Alessandro Griccioli is een nazaat van Grigio da Barberino di Val d'Elsa (1345), ooit heerser van Florence. De familie verhuisde in 1720 naar Siena en vestigde zich tot op de dag van vandaag op het adembenemende landgoed Montechiaro. Je hebt Alessandro mogelijk al persoonlijk ontmoet, want hij is over de jaren regelmatig langsgekomen in onze winkel.

Heilig wijntje

Vin Santo, oftewel 'heilige wijn’, werd vroeger gebruikt voor misdiensten. De typisch Toscaanse wijn wordt gemaakt door Trebbiano of Malvasia druiven te drogen op matten van stro, of door ze op te knopen in een luchtige droge ruimte van het wijnhuis. Als de druiven ingedroogd zijn, worden ze geperst en in kleine houten vaatjes (caratelli) gerijpt. Sommigen starten het rijpingsproces door gist toe te voegen, in de vorm van most van de vorige oogst. Dat is eenzelfde soort principe als het gebruik van een moederdeeg voor zuurdesembrood. Volgens de regels moet de wijn vervolgens minstens 3 jaar rijpen. Wijnmaker Alessandro Griccioli laat zijn Vin Santo wel 6 jaar rijpen in kersenhout. Je kunt je vast indenken dat deze methode het een kostbaar product maakt.

Alessandro maakt de wijn dan ook zeer zelden: in 1999, 2009 en de nieuwste jaargang 2012.

Schijnheilig

Deze wijn is bekend als begeleider bij cantuccini, de harde Italiaanse amandelkoekjes. Daar kun je deze Vin Santo van Montechiaro ook perfect voor gebruiken. Het is ook een ideale begeleider bij oude kazen. De wijnen die je normaliter in een eenvoudig Italiaans restaurant bij de koekjes krijgt, zijn zeer waarschijnlijk met een veel minder strenge methode gemaakt. Ze passen de naam dan bijvoorbeeld subtiel aan naar Il Santo.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »