Montechiaro ‘345 Rosato Toscana

Bijzondere rosé uit Siena, Toscane. Gemaakt met de Saignée techniek, met een krachtige maar zachte smaak.

14.99

Jaargang
2023

Beschikbaarheid: 62 op voorraad

2023
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
14.99 13.9914.99 12.9914.99 11.99

Proefnotitie

Lichte rosé met vooral frisse fruitsmaken als grapefruit of watermeloen, een hint van iets rijpers zoals kweepeer, kaneel, marsepein of banaan en het bloemige van roze peper of rozen, maar dan niet met je neus vol in die bloem.

Tips

Serveertemperatuur
15 °C
Wijnspijs suggestie
Frisse krabsalade

Technische details

Producent
Druivenras
100% Sangiovese
Wijn kleur
Rosé
Wijn type
Droog
Herkomst
IGT Toscana
Bodem
Klei en zand
Hoogte
240 - 300 m
Techniek
Handmatige oogst, geen houtlagering, 12 maanden op roestvrijstaal
Alcohol
12,5%
Restsuiker
Keurmerk
Biologisch

Verhaal

Prinsje

In de vorige box vertelden we je over Frank Meiser, “Koning van de Duitse Wijn”. Ook in deze box hebben we te maken met een wijn met adellijke titels, maar nu the real deal. Wijnmaker Alessandro Griccioli is nazaat van Grigio da Barberino di Val d’Elsa (1345), ooit heerser van Florence. De familie verhuisde in 1720 naar Siena en vestigde zich tot vandaag de dag op het adembenemende landgoed Montechiaro. Daar wonen ze in het prachtig okergeel landhuis, met schitterende heuvels vol wijnranken en olijfbomen, een moestuin waar je alleen maar van kunt dromen en dwars daar doorheen een laan van 100- jaar oude citroenbomen. Daarnaast bezit de familie het Middeleeuwse vestingstadje Monteriggioni, waar Alessandro zijn wijnen op een pittoresk plein verkoopt en waar je bovendien overheerlijk kunt dineren. Het moge duidelijk zijn, bij Alessandro is het genieten van het goede leven. Het leukste is nog dat jij daar ook onderdeel van uit kunt maken. Alessandro verhuurt namelijk villa’s rondom en in een Middeleeuwse toren op zijn landgoed. Hij vertelt je er graag persoonlijk alles over zijn wijnen.

Van Adel naar aderlating

De rosé van Alessandro is gemaakt op bijzondere wijze. De Saignée techniek, ofwel de techniek van het aderlaten, is toegepast op zijn beste wijn “Montechiaro Primum Vinum”. De druiven van deze wijn zijn van de hoogste kwaliteit en selectie Sangiovese. Ze worden licht gekneusd en in het vat gefermenteerd. Na de eerste 24 uur vloeit hij wat druivensap af om de Primum Vinum een nog sterker geconcentreerde smaak te geven. Het afvloeisel vinifi eert hij apart gedurende 10 dagen, waarna het 12 maanden op stalen vaten bewaard wordt en wordt gebotteld als Montechiaro ‘345 Rosato. Deze wijn kan ook gedronken worden als fruitige, lichte rode wijn. Drink hem vooral niet te koel.

© Pandora’s Bottle (2012) Sarinah as a Bondgirl on a boat trip around Giglio island with wine producer Alessandro.

 

 

Winkelwagen