Moulin Montarels Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon met smaken van zwart fruit en viooltjes.

8.99

Jaargang
2021

Beschikbaarheid: 124 op voorraad

2021
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
8.99 8.498.99 7.998.99 7.49

Proefnotitie

Veel wijn voor weinig, smaken van zwarte bes, teakhout, groene paprika, peultjes en typisch Franse stal.

Tips

Serveertemperatuur
17 °C
Wijnspijs suggestie
Rosbief met brunoise gesneden paprika en snijboon, afgeblust met een scheutje van de wijn.

Technische details

Producent
Druivenras
100% Cabernet Sauvignon
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
IGP Côtes de Thongue
Bodem
Klei met grind uit het Plioceen
Hoogte
50 - 100 m
Techniek
Lagering op roestvrijstaal
Alcohol
14%
Restsuiker
Keurmerk
Vegan

Verhaal

Waarom zijn onze wijnen eigenlijk zo lekker? Dat vragen wij ons ook wel eens af. Zeer frustrerend. Dan ben je op zoek naar spannende nieuwe wijnen, allemaal prachtige etiketten, mooie achtergrondverhalen, leuke wijnboeren. Dan zet je ze toch maar weer blind op een rijtje, en voor de zekerheid een wijn uit ons saaie ouwe vertrouwde assortiment ertussen. En ja hoor, steevast is het die saaie verstofte fles die we al lang in de winkel hadden staan die weer boven komt drijven. Dus helaas, deze keer geen miskende kunstenaar die na jaren van reizen over de wereld een idyllisch boerderijtje in de Ardèche heeft omgetoverd tot een wijnwalhalla, geen flamboyante entrepreneur die een kloostertuin vol goddelijke druiven heeft opgekocht, geen miljonair die een hightech ecologisch wellness resort uit de grond heeft gestampt, nee gewoon een lekkere wijn van een jullie inmiddels bekende coöperatie in Zuid-Frankrijk: Moulin Montarels.

En dan nog erger: de druif. Misschien een keer een Trollinger, een Sankt Laurent of een Nerello Mascalese? Niet getreurd, deze komen in de toekomst vast aan bod, maar voor nu is het *tromgeroffel* Cabernet Sauvignon, ‘s werelds meest aangeplante druif. Dit is natuurlijk geen toeval. Ik wil niet zeggen dat Cabernet Sauvignon van zichzelf een betere druif is dan Nerello, maar aangezien hij 70 keer meer aangeplant staat is de kans ook 70 keer zo groot dat je een fles vindt die je bevalt (qua smaak en prijs). Het fascinerende aan wijn is zowel de breedte (met 10.000 verschillende druivenrassen) als de diepte. Neem een enkel druivenras, dan alsnog smaakt elke fles anders. In het geval van Cabernet Sauvignon, zou je een volledige subscription box kunnen maken met alleen elke maand Cab Sauv en dan nog zou je tot ver na je dood genoeg te proeven hebben. Dan drink je prachtige wijnen uit Libanon, Israël, Spanje, de Alpen, Sicilië, Argentinië, California… noem maar op. En er is ook vast een Fransoos die boxen maakt met louter elke maand Cabernet/Merlot blends uit de Bordeaux.

Van Cabernet Sauvignon kun je alles maken van zware bewaarwijnen die je minstens 8 jaar moet laten liggen, tot zwoele “jam & chocola” wijnen, tot groentesap, tot soepele fruitige jonge wijn. Wat je veel tegenkomt is wijn die bedoeld is als soepel en fruitig, maar per ongeluk verworden is tot groentesap, aangezien Cab Sauv best wel wat onrijpe groene paprika smaak in zich heeft. In dit geval is het geworden wat de bedoeling was: soepel en fruitig, maar wel met wat oomph van de zwaarste Bordeaux druif.

Winkelwagen