Moulin Montarels Viognier

Een bloemige, fruitige Viognier.

9.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
9.99 9.499.99 8.999.99 8.49

Proefnotitie

Vriendelijk fruitige Viognier met smaken van perzik, acaciabloesem, nougat & brioche en viognier heeft van zichzelf vaak een filmend mondgevoel en een subtiele hint van botersnoepjes.

Tips

Serveertemperatuur
8 °C
Wijnspijs suggestie
Couscous salade met gedroogde abrikozen, amandelen en gerookte kip.

Technische details

Producent
Druivenras
100% Viognier
Wijn kleur
Wit
Wijn type
Droog
Herkomst
IGP Côtes de Thongue
Bodem
Klei met grind uit Plioceen
Hoogte
100 m
Techniek
Lagering op roestvrijstaal
Alcohol
13,5%
Restsuiker
Keurmerk
Vegan

Verhaal

Een wijn met aroma

Voor wie onze winkel wel eens bezoekt zal het geen geheim zijn dat we fan zijn van Viognier. Dit is een aangenaam aromatisch druivenras, herkenbaarder dan bijvoorbeeld Chardonnay of Trebbiano, maar ook weer niet zo in your face aromatisch als Muscat of Gewürztraminer. Natuurlijk, van elke druif kun je smaakloze wijn maken als je de opbrengst maar hoog genoeg opdrijft, maar bij Viognier is dit niet de bedoeling. De druif heeft een warm klimaat nodig en moet echt rijp zijn voor een goed resultaat. In dit geval met 13,5% alcohol uit het zuiden van Frankrijk, want een rijpere druif geeft uiteraard ook meer alcohol. Viognier is dus aromatisch. Hieronder een kort-door-de-bocht opsomming van de aromastijlen.

© Pandora's Bottle (2016) De blindproeverij waarbij we deze wijn ontdekt hebben. Niemand weet wat er in welk glas zit. Niemand praat. Achteraf vergelijken we onze proefnotities en oordeel.© Pandora's Bottle (2016) De blindproeverij waarbij we deze wijn ontdekt hebben. Niemand weet wat er in welk glas zit. Niemand praat. Achteraf vergelijken we onze proefnotities en oordeel.

Warm

Viognier heeft sowieso geen hoog zuurgehalte, maar deze Viognier heeft toch een beetje frisheid en ook bloesemachtige tonen. Daarnaast heeft hij ook tropisch fruit, waar de druif bekend om staat. Het is geen bewaarwijn. Als het goed is blijft hij een jaar of drie stabiel. Daarna verliest hij langzaam het aangename bloemige aroma.

Warmer

Viognier is beroemd als een geconcentreerde goudgele wijn uit Condrieu in de Rhône. Deze hebben meestal meer honing in de smaak. Als ik hem blind weet te herkennen is het vanwege de smaak van die ouderwetse botersnoepjes in de vorm van een wafeltje.

Heet

Viognier doet het fantastisch in hete klimaten, zoals op Sicilië. Hier krijg je typisch een diepe kleur en veel meer tropisch fruit, vooral abrikoos. Soms wordt ook een deel op eiken vaten gerijpt.

Heetst

Abrikoos wordt echt gedroogde abrikoos, de volumeknop naar 100%, subtiliteit 0%, in woestijn-achtige gebieden zoals het binnenland van Californië (San Joaquin Valley).

Winkelwagen