Torrederos Ribera del Duero Crianza III
Klassieke Ribera del Duero. Donker fruit en eiken.
€15.99
Beschikbaarheid: 8 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Tips
Technische details
Verhaal
Zo’n twee uur rijden ten noorden van Madrid vind je een plateau tussen de 700-1000 meter hoog, doorkruist door de rivier de Duero. In het vrij kale landschap hier vind je de rijzende ster van de Spaanse wijnwereld, Ribera del Duero. Deze wijnregio kent al minstens 2600 jaar wijnbouw. Ze hebben er beeltenissen van de wijngod Bacchus gevonden uit die tijd, maar voor de rest is er nog vrij weinig te beleven geweest voor de wijnnerd van nu. Het zijn voornamelijk de Feniciërs geweest die in hun hoogtijdagen, tussen 1500-400 v.Chr. al koloniën stichtend druiven verspreidden over de gebieden rond de Middellandse Zee, waaronder Spanje. Teksten uit die tijd zouden er naar hinten dat het toen al om de bekende Tempranillo ging, maar of dat waar is of niet is onmogelijk te controleren. Het staat natuurlijk wel tof in de brochure van je wijnhuis.
© Bodegas Torrederos (2015)
Eén van de beroemdste wijnhuizen van heel Spanje begon hier in 1864 met wijnmaken. Vega Sicilia is nog altijd het bekendste wijnhuis daar, maar zij waren eigenlijk zo’n beetje de enige in die tijd. Populair was het gebied niet, het is hier hard werken om succesvol iets te kunnen verbouwen. Pas in 1982, een ruime eeuw later, heeft de regio D.O.-status (denominacion de origen, da’s Spaans voor “dit is goed spul uit deze regio”) en zij waren toen 1 van de slechts 10 (!) wijnhuizen daar. Wat er werd gemaakt, was grotendeels voor eigen consumptie of voor de bulk export. Maar met het succes van onder andere Vega Sicilia is het sindsdien gegroeid tot zo’n 300 wijnbedrijven en geldt het na Rioja als de absolute top voor rode wijn in Spanje. Ze houden het recept ook lekker simpel en overzichtelijk, zo’n 95% van de aangeplante druiven is hun lokale kloon van Tempranillo, de Tinto Fino. Een wat kleinere variant, met een dikkere schil, die beter bestand is tegen de droge hete zomers en bitter koude winters op dit barre plateau. Het levert wijnen op met een steviger bite en donkerder fruit dan de gemiddelde Rioja. Dat is zeker goed te proeven nu de wijnen niet meer zoals in de jaren ‘90 compleet worden verzopen in de smaak van eikenhouten vaten. Het gebruik van eikenhout blijft natuurlijk wel typisch Spaans, dus je proeft het wel, maar er blijft meer over van de druif en de invloed van het klimaat. Een Ribera Crianza ligt tenminste een jaar in die vaten, en blijft daarna nog minimaal een jaar bij de wijnboer voordat jij ervan kunt genieten.