Torrederos Rueda Verdejo
Lekker frisse Rueda van 100% Verdejo druiven.
€10.99
Beschikbaarheid: 1 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Is het koud dan heb je zin in een hartverwarmende zwoele rode wijn en is het warm dan heb je zin in een verfrissend koele witte wijn. Klinkt logisch toch? Hoewel, echt een goede reden kan ik hier eigenlijk niet voor bedenken, dus als jij het liefste in de brandende zon een portje drinkt, leef je vooral uit en geniet van het moment. Koud en warm zijn uiteraard meetbaar, dus dat je de temperatuur van je drankje aanpast aan de temperatuur van de buitenlucht is te onderbouwen. Maar daarnaast hebben we ook sterke associaties met geuren. Die associaties klinken heel logisch, maar zijn ze dat ook? Citrus is een frisse geur, chocolade een warme geur en noem maar op. Citroenbomen groeien nou niet echt lekker in ons koele klimaat en munt groeit prima in de hitte. Toch vinden we beide geuren fris. Misschien denk ik te ver door en moet je je eigen zintuigen gewoon niet te veel bevragen.
Als je puur en alleen focust op geuren in wijn dan lijkt er meer logica in te zitten. Jam associëren we met een warme geur. Om het te maken moet je fruit ook verwarmen en vergelijkbare smaken krijg je in druiven die in de hitte opgroeien. Het tegenovergestelde, frisse kruidige of plantachtige smaken zoals venkel of groene paprika krijg je juist eerder in wijnen uit een koel klimaat. Hetzelfde geldt voor frisse fruit geuren zoals groene appel, kruisbes en citrus. Natuurlijk spelen veel factoren, zoals het druivenras, een rol, maar je kan toch zeker stellen dat Midden-Europa grofweg frisse wijnen maakt en Zuid-Europa warme of zwoele wijnen.
Dat is dus precies niet handig. Ben je ingesneeuwd in je huis in Koblenz dan maakt je buurman alleen maar strakke Rieslings en snak je naar verfrissing in je airco-loze appartementje in Toledo dan moet je het doen met dikke rozijnachtige Tempranillo. Ik zie twee oplossingen. 1. Verregaande eenwording van Europa, maar laten we wel wezen: ze gaan in Italië echt geen Duitse wijn drinken. 2. Selecteer druiven die qua aroma zo hard mogelijk tegen het klimaat in gaan en zoek er een geschikt microklimaat bij.
Deze wijn is een mooi voorbeeld van oplossing 2. Rueda Verdejo is de bekendste witte wijn uit Spanje. De Rueda wijngaarden liggen op 800 meter hoogte, waar het uiteraard ietsje koeler is en de Verdejo druif is een perfecte druif om frisse aroma’s en frisse fruitzuren te behouden in een warm klimaat. Een andere druif die in Rueda veel aangeplant staat is Sauvignon Blanc. Soms worden beide druiven geblend, maar in dit geval gaat het om een 100% Verdejo. Zoek een warm hoekje in je tuin op en