Kuentz-Bas “Le Fruit du Péché” Trois Chateaux AOC Alsace

Deze wijn is gemaakt van druiven met een bloemig aroma: Gewürztraminer en Muscat.

25.99

Jaargang
2020

Beschikbaarheid: 36 op voorraad

2020
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
25.99 23.9925.99 22.9925.99 20.99

Proefnotitie

In de neus is deze wijn zeer expressief. Het presenteert aroma’s van vers exotisch fruit, bloemen en een vleugje kruiden. In de mond is de wijn gestructureerd, ruim en heeft een opmerkelijke minerale frisheid. De afdronk is elegant en stimuleert de eetlust.

Tips

Serveertemperatuur
10ºC
Wijnspijs suggestie
Pad Kra Pao, gewokt gehakt met rode peper, knoflook, vissaus en veel Thaise basilicum

Technische details

Producent
Druivenras
50% Gewürztraminer, 50% Muscat
Wijn kleur
Oranje
Wijn type
Droog
Herkomst
AOC Alsace
Bodem
Mergel kalksteen
Hoogte
300 - 400 m
Techniek
Orange wine met 10 dagen maceratie op schillen, 10 maanden sur lie, 1 jaar op oud eiken
Alcohol
13,5%
Restsuiker
Keurmerk
Biodynamisch, Demeter

Verhaal

Orange wine
Orange wines zijn hip. De afgelopen jaren komen er steeds meer klanten de winkel in die ernaar vragen. Vaak omdat ze er over gelezen hebben of van iemand gehoord hebben dat ze het echt eens moeten proberen. Soms loopt er zelfs iemand binnen die alle wijnwinkels afstruint op zoek naar de beste orange wines. Maar wat is het eigenlijk? Laat ik beginnen met zeggen dat het een acquired taste is, een beetje raar, maar wel lekker. Feitelijk wil het niks anders zeggen dat je “rode wijn” maakt van witte druiven, en de druivenschillen dus in het gistingsvat laat. Rood wil die wijn niet worden, maar wel oranje. De schillen bevatten zwaardere, zeg minder frisse, aroma’s dan het pure druivensap en ook het mondgevoel wordt fi lmender en geconcentreerder.

Natuurwijn
Orange wine en natuurwijn hebben eigenlijk niks met elkaar te maken, maar het is nu eenmaal zo dat natuurwijn-makers ervan houden om orange wine te maken en klassieke wijnmakers niet per se. Het resultaat is dat orange wine bijna altijd natuurwijn is, waar micro-organismen vrij spel hebben om de wijn op creatieve manieren te bederven. Als je vaker oranje wine gedronken hebt denk je dus misschien aan wat minder plezante bijsmaakjes, maar dit hoeft helemaal niet. Deze wijn wordt gemaakt door een klassiek wijnhuis dat al sinds 1795 in de Alsace wijnen maakt, oerdegelijk dus, wel gefi lterd en ook wat sulfi et. Wel voegen ze voor deze wijn geen gist toe, dus hij moet het doen met de gistcultuur die in de wijnkelder fl oreert. Nu is dat een prima betrouwbare gistcultuur omdat de kelder al zo lang in gebruik is. Een unieke orange wine Deze wijn is gemaakt van druiven met een bloemig aroma: Gewürztraminer en Muscat. Naast de 10 dagen gisting op de schil
rijpt hij ook nog eens 10 maanden sur lie, dat geeft extra mondgevoel en een ziltige tint. Ook rijpt hij een jaar op grote oude eikenvaten, die nauwelijks smaak afgeven. De druiven komen van de Grand Cru wijngaard Pfersigberg (vraag een Fransoos niet dit uit te spreken). Omdat Kuentz-Bas creatief doet bij deze wijn mag de Grand Cru titel niet op het etiket pronken. Zowel het blenden van twee druiven als de orange wine techniek is niet toegestaan van de Franse Grand Cru wijn autoriteit. Kuentz-Bas heeft niks meer te bewijzen, als je een echte Grand Cru wil drinken dan maken ze er genoeg, maar na 219 jaar wil je ook wel eens experimenteren. Het resultaat mag er van ons zijn, heel geurig met een imposant mondgevoel. De wijn is al complex genoeg, dus ik vind hem lekker bij een simpel gerecht: Pad Kra Pao, heel authentiek Thais door de vissaus en de grote hoeveelheden Thaise Basilicum (of holy basil als je hem kunt vinden).

Winkelwagen